Izvor: B92, 09.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader uveren u početak pregovora

Zagreb -- Hrvatski premijer Ivo Sanader očekuje pozitivnu odluku o početku pregovora Hrvatske i Evropske unije.

"Očekujem pozitivnu odluku bez obzira na sve, jer je reč o veoma važnoj temi i za Hrvatsku i za Evropu na kojoj se, možda, prelama budućnost EU kada je u pitanju proširenje na jugoistočnu Evropu", rekao je Sanader novinarima u Saboru.

Sanader je kazao da se naredne nedelje očekuje još jedna, konačna ocena glavne haške tužiteljke Karle del >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ponte, dok će politička odluka o početku pregovora sa Hrvatskom najvjerovatnije biti doneta 16. marta.

Iako je EU odredela 17. mart, kao datum za početak pregvora o pristupanju Hravtske, to je uslovljeno punom saradnjom sa Haškim tribunalom.

EU nije tako sigurna

S druge strane, diplomate EU smatraju da su male šanse da pregovori Zagreb-EU počnu 17.mara, jer je više članica Unije ocenilo da vlasti u Zagrebu ne sarađuju u potpunosti sa Haškim tribunalom.

Ikao se iz diplomatskih izvora moglo čuti da će se o tome razgovarati i u četvrtak, na sastanku ambasadora EU, već sada postoji jak otpor nekih članica da pregovori sa Hrvatskom započnu 17. marta. Na sutrašnjem sastanku ambasadori EU bi trebalo da sastave pripremni izveštaj uoči sastanka šefova diplomatija EU 16. marta kada će biti doneta konačna odluka o početku pregovora o pridruživanju.

Međutim, Žan Aselborn, ministar inostranih poslova Luksemburga, zemlje koja predsedava EU, rekao je da bi Hrvatska ipak mogla da započne pregovore sa EU, čak i ukoliko Gotovina ne bude uhapšen, ako dokaže da u potpunosti sarađuje sa Tribunalom. Kako prenose agencije i Internet mediji, Aselborn je u intervjuu nemačkom radiju "Dojčlandfunk" rekao da Hrvatska ima još nedelju dana da dokaže da čini sve što je u njenoj moći, te da će odluka ministara inostranih poslova 16. marta biti politička.

"Mogao bih da zamislim da dođe do situacije u kojoj Hrvatska do 16. marta može da dokazaže da je njena saradnja stopostotna, a da pritom možda ne bude u mogućnosti da do tada prebaci Gotovinu u Hag", rekao je Aselborn. Ključ ne leži ni na glavnoj tužiteljki Karli del Ponte, ni na ministrima inostranih poslova EU već na samom Zagrebu, rekao je on. "Hrvatska vlada u ovom trenutku čini veliki posao kako bi dokazala svoju stopostotnu saradnju. Međutim, dokazi još nedostaju. Na Gotovinu se nije uvijek gledalo kao na zločinca, a ni danas mnogi u njegovoj zemlji ne smatraju ga zločincem".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.