Sanader spreman za bitku sa tužilaštvom i HDZ

Izvor: Vesti-online.com, 04.Okt.2010, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader spreman za bitku sa tužilaštvom i HDZ

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader je povratkom u Hrvatsku raspršio sumnje da se, nakon pritvaranja njegovog bliskog saradnika i prijatelja Mladena Barišića, neće vraćati kući.

Sumnje da bivši premijer izbegava susrete s istražnim organima, pa čak i sa saborskom istražnom komisijom koja nije krivičnog tipa već istražuje političke okolnosti pod kojima je došlo do izmene ugovora između Ine i MOL, pojačale su se u septembru, kad se nije odazvao pozivu za svedočenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pred tom komisijom.

Njegovu najavu da je nakon povratka iz SAD spreman stati pred tu komisiju malo ko je shvatao ozbiljno. Sanaderov povratak, četiri dana nakon što je pritvoren njegov bliski saradnik, dugogodišnji upravnik carine i poznavalac finasijskih tajni HDZ, može značiti više toga.

"Povratkom u danima kad se učvršćuje opšti utisak da se istraga opasno približava negovom kućnom pragu, Sanader hrvatskoj javnosti želi da pošalje poruku - vraćam se jer, ma šta vi mislili i pričali o meni, nemam se čega bojati", piše Jutarnji list.

Zagrebački dnevnik, međutim, ocenjuje da je "puno važnija poruka koju povratkom šalje svojim nekadašnjim bliskim saradnicima - Mladenu Barišiću, Nevenki Jurak, Ivanu Mravku i Damiru Polančecu", koji "ne smeju da klonu duhom, jer ih nije ostavio na cedilu u zamenu za lagodan život na nekoj njujorškoj adresi, da ostaje u Hrvatskoj koja ni njemu više nije ugodno mesto za život i da je spreman da brani njihove zajedničke poduhvate".

Sanader je, po svemu sudeći, svestan da će, napusti li družinu pod istragom, i ona napustiti njega i u iskazima spasavati vlastitu kožu. Pri tome bi za Sanadera najdelikatniji mogao biti iskaz Barišića, a sad je već verovatno da će bivši premijer za osam dana stati pred saborsku istražnu komisiju o Ini.

"Iako to svedočenje, koje će, ako se dogodi, biti prvi Sanaderov javni istup nakon 15 meseci, ne treba gledati kao glavni razlog povratka u Hrvatsku, ono bi uzdrmanom HDZ moglo prirediti potres snažniji od onoga koji je izazvao Polančecov iskaz", procenjuje Jutarnji.

Sanader će, naime, verovatno tu komisiju uveravati da su sve bitne odluke njegove vlade, pa i izmena deoničarskog ugovora Ine s MOL, dogovarane na predsedništvu HDZ i s nadležnim ministrima...

"Sanader se sprema za bitku sa HDZ-om i pravosuđem, a dolazak u Zagreb tek je prvi čin raspleta niza velikih afera", zaključuje list.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.