Sanader se brani sa slobode?

Izvor: B92, 16.Avg.2011, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader se brani sa slobode?

Zagreb -- Sudija Županijskog suda Krešimir Devčić sutra će odlučiti hoće li bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera pustiti da se u nastavku istrage brani sa slobode.

Ako se to ne desi, biće mu produžen pritvor, gde se nalazi otkako ga je Austrija 18. jula izručila Hrvatskoj.

S obzirom na Sanaderovu slabiju pokretljivost, rasprava će se održati ujutro u zatvoru Remetinec.

Devčić će odluku doneti nakon što sasluša argumente odbrane, koja smatra da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sanader treba da se brani sa slobode, i Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala koja bivšeg premijera, osumnjičenog u nizu korupcionih afera, želi u zatvoru da zadrži još najmanje dva meseca.

Sanaderu je istražni zatvor određen još u decembru 2010. kad je Kancelarija protiv njega pokrenula istragu zbog sumnje da se s udružio s ostalim osumnjičenima u slučaju agencije Fimi medija, preko koje su "isisavane" pare iz državnih preduzeća i ministarstava i zloupotrebio premijerski položaj i ovlašćenja.

Na odluku o istražnom zatvoru Sanaderova se odbrana žalila ističući da ne postoji opasnost od bekstva jer on, kako tvrde, ni u decembru 2010. kad je otišao iz Hrvatske, neposredno nakon zahteva za skidanje poslaničkog imuniteta, nije bežao od hrvatskog pravosuđa, nego je išao na unapred dogovoren službeni put.

Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda krajem jula taj argument nije prihvatilo, ocenivši da i dalje postoji opasnost od bekstva.

Odbrana se nije žalila na odluku da bude zatvoren zbog mogućweg uticaja na svedoke.

Sanaderovi advokati nisu najavili da li će sutra ponuditi kauciju za puštanje na slobodu ili predložiti neku drugu meru opreza, kao što je zabrana napuštanja boravišta, oduzimanje pasoša ili kućni pritvor, odnosno istražni zatvor u kući.

Sanader je uhapšen 10. decembra 2010. blizu Salcburga na osnovu hrvatske poternice.

Dok je u tamošnjem zatvoru čekao postupak izručenja Hrvatskoj, protiv njega je pokrenuta i istraga u Austriji zbog sumnje u pranje novca, ali još nije podignuta nijedna optužnica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.