Sanader sastavlja vladu

Izvor: B92, 16.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader sastavlja vladu

Novi-stari: Ivo Sanader (Beta)

Zagreb -- Ivo Sanader, kome je sinoć Stjepan Mesić dao mandat, izjavio da će novu vladu sastaviti i pre ustavnog roka od 30 dana.

U Dnevniku Hrvatske televizije Ivo Sanader je sinoć rekao da je predsedniku Stjepanu Mesiću "preneo tok uspešnih pregovora s koalicijom Hrvatske seljačke stranke i Hrvatske socijalno-liberalne stranke" i da je Mesić posle toga doneo odluku da mandat poveri lideru HDZ-a.

Na Mesićevu odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o davanju mandata Sanaderu regovao je i šef Socijaldemokratske partije Zoran Milanović, čestitavši Mesiću što je branio ustav do kraja.

On je međutim rekao da je to tek prvo poluvreme i da treba sačekati da Sanader dobije 77 potpisa podrške, dok SDP, sa svoje strane, neće odustati od prikupljanja podrške za većinu u Saboru.

Predsednica HSLS-a Đurđa Adlešić čestitala je Mesiću na odluci, i rekla da će njena stranka i HSS uskladiti programe s HDZ-om i podržati Sanaderovu vladu. U komentaru na Milanovićeve izjave, ona je rekla da parlamet treba da bude jak i da je dobro imati jaku opoziciju.

Sanader je dobio mandat nakon sinoćnjih konsultacija predsednika Mesića s njim i s Milanovićem.

"Mandat sam predao premijerskom kandidatu HDZ-a Ivu Sanaderu jer mi je dokazao da ima podršku 77 polanika u Saboru i na njemu je da završi proces dogovora o vladi i da je predstavi Hrvatskom Saboru", izjavio je Mesić.

Sanader je rekao da je HDZ ostvario 66 mandata, što je 10 više od njihovog političkog rivala s levog centra.

On je najavio je da će od ponedeljka početi službene pregovore sa koalicionim partnerima: HSS i HSLS, koje zajedno imaju osam mandata, kao i s predstavnicima nacionalnih manjina, dodavši da su razgovori do sada bili ozbiljni, ali ne i službnei jer nije imao mandat.

HDZ, koji ima 66 mandata, uz podršku poslanika penzionera, sa osam poslanika seljačko-liberalne koalicije, ima 76 mandata, što znači da će, ako mu uspeju pregovori s još sedam poslanika nacionalnih manjina imati 83 mandata, što je uverljiva većina za Sabor od 153 poslanika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.