Sanader na slobodi posle tri godine pritvora

Izvor: RTS, 25.Nov.2015, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader na slobodi posle tri godine pritvora

Bivši premijer i nekadašnji lider HDZ-a Ivo Sanader izašao je nešto posle 17.30 iz istražnog zatvora u Remetincu, gde je u pritvoru proveo tri godine.
Ivu Sanadera je ispred zatvora uz mnoštvo novinara, dočekala i nekolicina njegovih pristalica. Neki od njih su već u ranim poslepodnevnim satima ispred Remetinca istakli natpis na vetrobranskom staklu parkiranog automobila: "Ćaća dica te tvoja čekaju".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Sanader je po izlasku iz pritvorske jedinice rekao da se neće više baviti politikom i da je to završena stvar.
"Imam nekoliko sudskih postupaka i potpuno ću se orijentisati na te procese", rekao je nekadašnjih hrvatski premijer.
Sanader je rekao i da su prema njemu u pritvoru postupali korektno, da je bio i u zatvoru u Salzburgu, te da može da kaže, kako je rekao, i da u Hrvatskoj poštuju standarde.
Bivši hrvatski premijer je rekao i da niko nije dokazao krau novca koja mu se stavlja na teret, a povodom njegovih tvrdnji o političkom progonu kaže da stoji iza onoga što je govorio u sudnici.
"U to vreme, kad sam dao ostavku, rekao sam da stranka ne ide dobro i da ćemo izgubiti izbore. To se i dogodilo. Najavio sam da ću se jače angažovati u stranci, sazvano je Predsedništvo i izbačen sam iz stranke. (Jadranka) Kosor je nazvala Bajića i zatražila moj kazneni progon", naveo je Sanader.
Vanraspravno veće Župnijskog suda u Zagrebu ukinulo je ranije pritvor Sanaderu, a kako javljaju hrvatski mediji, vraćen mu je pasoš i izašao je bez plaćanja kaucije.
U obrazloženju odluke, Ustavni sud je naveo da je Sanaderu neustavno produžen istražni zatvor kada je krajem septembra ukinuta nepravosnažna presuda u slučaju "Fimi medija" i slučaj vraćen na ponovljeno suđenje zagrebačkom sudu.
Nekada najmoćniji hrvatski političar u pritvoru se bez prekida nalazi od kraja 2012.
Vrhovni sud je 30. septembra ukinuo prvostepene presude za korupciju bivšem premijeru i njegovoj bivšoj stranci Hrvatskoj demokratskoj zajednici zbog teške povrede krivičnog postupka i povrede prava na pošteno suđenje.
Ceo slučaj "Fimi medija", koji uključuje optužbe protiv još devet preduzeća i pojedinaca, vraćen je na ponovljeno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.
Sanaderu je, međutim, određen istražni zatvor zbog opasnosti od bekstva, koji je zamenjen kaucijom u iznosu od 1,6 miliona evra.
Odbrana je nekoliko puta vanraspravnom veću Županijskog suda nudila nekretnine u zamenu za kauciju, ali su do sada sve po žalbi tužilaštva odbijene zbog nepotpune dokumentacije ili neodgovarajuće procene vrednosti ponuđenih nekretnina.
Sanader je u slučaju "Fimi medija" bio osuđen na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona evra protivpravne imovinske koristi.
HDZ, kao prva stranka osuđena za korupciju, kažnjen je sa oko 660.000 evra i oduzimanjem oko 3,2 miliona evra nezakonite koristi.
Ustavni sud nedavno je ukinuo i prvu pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru u slučajevima "Hipo banka" i "Ina-MOL" i vratio ih na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.
U toku mu je i suđenje u slučaju "Planinska" u kojem je optužen za primanje 17 miliona kuna "provizije", pošto je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ saborskog poslanika i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sanader na slobodi, politika ga više ne zanima

Izvor: Prva.rs, 25.Nov.2015

"To je završena stvar. Imam nekoliko sudskih postupaka i potpuno ću se orijentisati na te procese", rekao je Sanader novinarima po izlasku iz pritvorske jedinice Remetinca.. Sanader je rekao i da su prema njemu u pritvoru postupali korektno, da je bio i u zatvoru u Salzburgu, te da može da kaže,...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.