Izvor: B92, 18.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader: Možda vize zbog Ravne Gore

Zagreb -- Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je rekao da je bio prinuđen da otkaže posetu Beogradu. Sanader: moguće uvođenje viza.

"Zbog četničke proslave na Ravnoj gori, pod patronatom Srbije, odložio sam posetu Beogradu. To je bilo jedino što sam, u postojećim okolnostima, mogao da uradim. Moja odluka je signal upozorenja i voleo bih da ona bude tako shvaćena i prihvaćena. Neće biti teško naći način da se vratimo u normalne tokove odnosa ako se to tako dogodi", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže Mesić.

"Nema potrebe podsećati na to da sam izrekao vrlo konkretne reči izvinjenja svim žrtvama onih koji su bilo kada u istoriji, a posebno u vreme Drugog svetskog rata, zloupotrebili ideju hrvatske države kao pokriće za diskriminisanje, maltretiranje i ubijanje. Rekao sam to tamo gde je trebalo, na mestu nekadašnjeg ustaškog koncentracionog logora 'Jasenovac' i u parlamentu Izraela. Naravno da se onda ne mogu praviti kao da ne vidim slavljenje notorno kolaboracionističkog pokreta koji se suprotstavljao isključivo onima koji su se borili protiv okupatora, a to se događa u našem neposrednom susedstvu", izjavio je Mesić za "Blic".

Sanader: Vize zbog Ravne Gore

Premijer Hrvatske Ivo Sanader najavio je da bi ta država uskoro mogla ponovo da uvede vize za gradjane Srbije i Crne Gore zbog održavanja skupa na Ravnoj gori. Sanader je pozvao i Sabor da usvoji izjavu u kojoj će biti naglašeno kako četnički pokret nema nikakve veze sa antifašizmom, već je po zlodelima jednak fašizmu i nacizmu. On navodi da će Hrvatska i dalje održavati odnose sa Srbijom i Crnom Gorom, jer želi političku stabilnost u regiji: "Riječ je o našim granicama i u tom smislu ćemo itekako pomno pratiti razvoj dogadjaja u SCG i reagirati, ako treba, i sa viznim režimom"

Tadić: Ne treba prekidati saradnju

Predsednik Srbije Boris Tadić, komentarišući odluku hrvatskog predsednika Stjepana Mesića da ne dođe u Beograd zbog učešća Vuka Draškovića na skupu na Ravnoj gori, kaže da ona nije mešanje u unutrašnje poslove jedne zemlje, ali da ne treba usporavati procese saradnje regionalnih zemalja.

"Hrvatski predsednik ima pravo na svoj stav, a da li smatram da je taj stav dobar, to je drugo pitanje. Mislim da nijednog trenutka ne treba zatvarati ili usporavati procese saradnje regionalnih zemalja, jer je to bitan interes svih nacija koje žive u regionu, da neprekidno komuniciraju i rešavaju probleme", rekao je Tadić

Marović-Mesić telefonom

Predsednici SCG i Hrvatske Svetozar Marović i Stjepan Mesić razgovarali su telefonom i saglasili se da treba učiniti sve za poboljšanje saradnja dve države, piše "Danas". Razgovor je obavljen juče, dogovoreno je da treba stišati strasti posle skupa na Ravnoj gori i nastaviti rad na poboljšanju saradnje dve države, piše list, ali sastanak lidera SCG, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u okviru Igmanske inicijative, planiran za 6. jun u Beogradu, opak će biti odložen na kraće vreme.

Pupovac: Opredeljeni za partizanski antifašizam

Poslanik srpske nacionalne manjine u Saboru Hrvatske Milorad Pupovac izjavio je da reakcije na skup na Ravnoj gori ne bi trebalo negativno da utiču na ukupne odnose Hrvatske i SCG.

"Ne mogu da komentarišem prekid pripreme za posetu Mesića SCG, premda me nijedan zastoj u normalizaciji odnosa Hrvatske i SCG ne veseli", rekao je Pupovac za "Novi list". "Za srpsku zajednicu u Hrvatskoj partizani su antifašistički pokret i mi u Hrvatskoj za drugi antifašistički pokret ne znamo. U tom smislu, želimo da partizanski antifašizam i u drugim delovima SFRJ, uključujući SCG, bude tretiran kao dominantan antifašistički pokret i pokret za oslobođenje", rekao je Pupovac.

Sanader: Tiče nas se

Premijer Hrvatske Ivo Sanader izjavio je danas da njegova vlada oštro osuđuje i odbacuje pokušaje reafirmacije ravnogorskog četničkog pokreta u SCG.

"Vlada će ipak nastaviti da održava bilateralne odnose sa SCG jer smatra da u njoj postoje snage koje na taj pokret gledaju kao Vlda Hrvatske. "Ako možemo pomoći da te snage pobede, onda se isplati održavati bilateralne odnose i nastaviti osiguravati stabilnost regiona. U Srbiji možda misle da se nas to ne tiče, ali moramo doneti stav i reći da je četnički pokret bio jednak nacizmu i fašizmu i da je počinio strašna zlodela", rekao je Sanader.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.