Sanader: Dokazaću svoju nevinost

Izvor: B92, 16.Dec.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader: Dokazaću svoju nevinost

Zagreb -- Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader izjavio je po izlasku iz zatvora da želi da dokaže svoju nevinost pred hrvatskim pravosuđem.

"Usredsređen sam na najvažniju stvar da dokažem svoju nedužnost pred hrvatskim pravosuđem, a sve ostalo ćete morati da sačekate", rekao je Sanader brojnim novinarima koji su ispred zatvora u zagrebačkom Remetincu čekali njegov izlazak na slobodu.

Sanader je kazao da je srećan što će posle godinu dana pritvora biti sa svojom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porodicom, a na pitanje novinara šta će prvo uraditi kad dođe kući, odgovorio je da će poljubiti ženu i ćerku.

On je zahvalio članovima svoje porodice i advokatima na podršci koju su mu pružali, a posebno se zahvalio prijateljima koji su svojim nekretninama garantovali za njegov izlazak iz pritvora.

"Prijateljstvo nikad ne bih izneverio", poručio je Sanader koji je iz zatvora izašao uz kauciju od 1,6 miliona evra.

Pored gotovine, kauciju su svojim nekretninama garantovali njegovi prijatelji i supruga Mirjana Sanader.

Sanader je ocenio da tek danas, zajedno sa svojim advokatskim timom, počinje s punim radom. "Želim da dokažem svoju nedužnost pred

hrvatskim pravosuđem", istakao je bivši premijer.

Sanader nije želeo da odgovara na pitanja novinara vezana uz rezultate poslednjih izbora na kojima je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) na čijem je čelu bio, ubeđivo poražena, rekavši da neće da daje političke izjave.

Zahvalio se, kako je rekao, i mnogim znanima i neznanima koji mu slali poruke podrške preko članova porodice, advokata, ali i lično dok je bio u zatvoru.

Upitan o zdravstvenom stanju budući da i dalje otežano hoda, Sanader je rekao da još ima problema s nogom koju je povredio dok je bio u pritvoru u Salcburgu, te da će uskoro na pregled kod ortopeda.

Poručio je novinarima da u narednom periodu neće davati izjave i intervjue već da će kao i do sada sve ići preko njegovih advokata.

Ivo Sanader izašao je danas oko 16 časova iz pritvora, a ispred zatvora su ga dočekali njegovi advokati koji su ga automobilom dovezli do novinara kako bi dao izjavu.

Izlazak iz zatvora i izjavu hrvatske nacionalne televizije prenosile su direktno u vanrednim vestima. Sanadera su ispred zatvora čekale brojne novinarske ekipe.

Vrhovni sud Hrvatske odbio je juče žalbe na puštanje iz istražnog zatvora bivšeg premijera Ive Sanadera čime je ranija odluka Optužnog veća Županijskog suda u Zagrebu da bude pušten na slobodu, uz kauciju od 1,6 miliona evra, postala pravosnažna.

Sanader je bio u pritvoru u Zagrebu od 18. jula kada je izručen iz Austrije. Prethodno je sedam meseci proveo u pritvoru u Salcburgu.

Ivi Sanaderu sudi se pred Županijskom sudu u Zagrebu za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje provizije od austrijske Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 90-tih godina.

U istom postupku sudi mu se i za uzimanje 10 miliona evra mita od MOL-a za prepuštanje toj mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u hrvatskoj Ini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.