Samovoljno postupanje represivnih organa Srbije

Izvor: B92, 25.Nov.2019, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Samovoljno postupanje represivnih organa Srbije"

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić reagovao je na hapšenje državljanina BiH Osmana Osmanovića u Srbiji.

On je poručio da Beograd ne može da hapsi samo na osnovu krivične prijave.

U saopštenju iz Komšićevog kabineta stoji da se postavlja pitanje na osnovu čega su srpski policijski organi postupili hapseći Osmanovića, jer, kako navode, krivična prijava ne može biti osnov za hapšenje ili privođenje u bilo kojem pravosudnom sistemu u svetu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nemamo, dodaju, nijednu informaciju da je protiv navedne osobe podignuta ili potvrđena optužnica, niti da je za istim raspisana međunarodna poternica.

Dodaje se da Komšić smatra da je u pitanju samovoljno postupanje represivnih organa Srbije, te da će po povratku iz radne posete SAD prema nadležnim institucijama pokrenuti potebne urgencije u razrešavanja ovakvih i svih sličnih postupanja prema državljanima BiH.

"Tim pre, jer se hapse i privode naši državljani bez podignutih optižnica i objavljenih dokaza, a štite se begunci od bosanskohercegovačkog pravosuđa poput Novaka Đukića, protiv kojeg postoje i presude", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je ovakva asimetrija u postupanju prema optuženim i osumnjičenim još jedan prilog činjenici o pokušaju izjednačavanja zločinaca i žrtava.

"Mislim da ovakva postupanja moramo raspraviti i preduprediti u cilju jačanja regionalne stabilnosti", saopšteno je iz Komšićevog kabineta.

Osmanoviću, nekadašnjem direktoru Poreske uprave Brčko distrikta, nakon hapšenja i saslušanja određen je pritvor, a na teret mu se stavljaju ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Osmanović je uhapšen u subotu po podne na graničnom prelazu Sremska Rača u Srbiji.

Osmanović je bivši pripadnik Hrvatskog veća odbrane (HVO) i uhapšen je nakon što su protiv njega podnete krivične prijave zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.