Samo u Prijedoru i Americi

Izvor: Politika, 28.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo u Prijedoru i Americi

Tokom uskršnjih praznika organizovan izbor za najlepšu baku, a titulu za 2008. ponela je pedesetdevetogodišnja Persa Mikanović

Prijedor – Kažu da se najlepša baka, u svetu, bira samo na dva mesta, u Sjedinjenim Američkim Državama i u Prijedoru, u prigradskom naselju Čirkin polje. To je bio povod okupljanju u društvenom domu Kulturno-umetničkog društva „Kozara” iz Prijedora koje od 1999. godine organizuje nesvakidašnji izbor.

U konkurenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od devet prijavljenih baka izabrana je najlepša, prva i druga pratilja, mis šarma i mis publike. Članovi žirija su se rukovodili godinama života, potomstvom, društvenim aktivnostima i naravno, fizičkim izgledom. Žiri je i ovoga puta imao veoma težak zadatak jer su učesnice ovogodišnjeg izbora mis baka opštine Prijedor gotovo podjednako dobile simpatije sudija ali i publike.

Lentu najlepše bake za 2008. godinu ponela je Persa Mikanović, koja je, odlukom žirija dobila najveći broj bodova. Prva pratilja je Mira Đuđić koja je ujedno i mis publike. Neda Gvozden je druga pratilja a titula mis šarma pripala je Vinki Dragičević.

– Za ovo Društvo sam vezana još od 1980. godine. Nijedno prelo do sada nisam propustila – rekla je ovogodišnja pobednica Persa Mikanović i dodala da ima tri kćerke, tri unuke i jednog praunuka. Imala je tu sreću da je lane dobila najvrednije priznanje na manifestaciji „Zlatne ruke Potkozarja”.

Prva pratilja i ujedno najlepša po oceni publike, pedesetjednogodišnja Mira Đuđić bila je najmlađa među bakama, učesnicama izbora za mis. Ona je dobila unuče već u svojoj trideset i šestoj godini života.

– Kako je ovo manifestacija koju organizujemo uoči Vaskrsa to smo odlučili da izaberemo i najlepši bakin kolač. Umesila ga je Dara Mačak, koja je za to dobila specijalno priznanje – kazao je predsednik žirija, idejni tvorac ovog izbora, novinar lokalnog lista „Kozarski vjesnik” Pero Špadić.

Ova priredba i ove godine imala je svoju publiku koja je ispunila salu društvenog doma u ovom prijedorskom prigradskom naselju. Bio je ovo doživljaj za nezaborav koji na mahove podseća na davna vremena kada su se seljani više družili. Nastupile su folklorne i recitatorske sekcije KUD-a „Kozara”, izvorne muške i ženske grupe koje neguju tradicionalnu srpsku pesmu ovoga kraja, poznatu ojkaču. Po završetku ove manifestacije zaigralo se narodno kolo.

Neizvesno je da li će glas o ovom nesvakidašnjem izboru u Prijedoru dopreti do Amerike, ali jedan od organizatora dao je ideju da se do aprila naredne godine povežu dve strane sveta gde se jednom u godini biraju najlepše bake.

I. Kotlić

[objavljeno: 29/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.