Samo stečajni upravnici redovno primaju plate

Izvor: Politika, 03.Sep.2009, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo stečajni upravnici redovno primaju plate

Sindikat Višegrada opominje zbog odugovlačenja stečajnih postupaka u osam preduzeća

Višegrad – Višegrad je na nivou Republike Srpske, u periodu od 2004. do 2007. godine, prednjačio po serijskim stečajnim postupcima, u čak osam, do tada glavnih preduzeća. Nakon brojnih štrajkova radnici su u stečaju videli slamku spasa, kako bi naplatili makar deo godinama neisplaćivanih plata i drugih naknada, ali i da im stečajni upravnici pronađu toliko najavljivane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << strateške partnere, koji bi u kupljenim halama obnovili proizvodnju i vratili ih na posao.

Istina je da je Vlada Republike Srpske za preko 1.500 radnika, koji su u osam višegradskih preduzeća ostali bez posla, uplatila do tada neplaćene obaveze za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje, a da su stečajni upravnici preduzeća prodali novim vlasnicima.

No, simptomatično je što u osam firmi iz Višegrada, nakon prodaje, još nisu okončani stečajni postupci. Na ovu činjenicu upozorila je predsednik regionalnog Sindikata Višegrad Ljubinka Knežević.

– Prema našim podacima u svakoj od ovih firmi u Višegradu stečajni postupak se nepotrebno odugovlači, smatra Kneževićeva, podsetivši da u svim slučajevima stečajni upravnici, uz jednog ili dva angažovana radnika, primaju redovne mesečne plate.

Ona je podsetila da su stečajni upravnici, sve dok ima novca, po zakonu dužni da ih dele i nekadašnjim radnicima, a ne da uzimaju samo sebi.

– Oni to ipak ne čine, a sudeći po njihovim redovnim i visokim platama nekih sredstava ima, primetila je Kneževićeva.

Nenad Mirković, predstavnik radnika i član odbora poverilaca bivše drvne industrije „Varda” iz Višegrada kaže da se ovaj odbor nije sastao od decembra 2008. godine, mada je bila najavljena raspodela sredstava od tužbi nekadašnjih dužnika, u iznosu od oko 100.000 maraka.

Ljubinka Knežević je podsetila i na očigledne propuste stečajnih upravnika koji ni u jednom slučaju, od osam prodatih višegradskih preduzeća iz stečajnog postupka, nisu reagovali na nepoštovanje ugovora novih vlasnika, budući da u njima nisu obnovili proizvodnju, niti primili obećani broj radnika.

Neka preduzeća, poput „Metalgasa” i Fabrike kugličnih ležajeva su, čak, dobila i po 300.000 maraka iz razvojnog fonda opštine Višegrad, nakon čega su izostali očekivani proizvodni rezultati i nova zapošljavanja.

Tako Fabrika kugličnih ležajeva ne radi još od početka ove godine, a i „Metalgas” najavljuje da će trenutno zaposlene radnike uputiti na biro rada, dok druge privatizovane firme, kupljene u stečajnom postupku, uglavnom preživljavaju. Neke čak i slanjem minimalno zaposlenih radnika na kolektivne i produžene, a neplaćene odmore, poput drvne industrije „Varda-Kesten”.

S. Heleta

[objavljeno: 03/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.