Samit UNESKO-a u Mostaru

Izvor: Studio B, 03.Jun.2012, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit UNESKO-a u Mostaru

U Mostaru je jutros počeo 10. Uneskov samit jedanaest zemalja Jugoistočne Evrope čija je tema "Versko kulturno i istorijsko nasleđe kao osnova intenzivnije saradnje među državama".

Samit, koji organizuju Unesko i Predsedništvo BiH, otvorili su predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i generalna direktorka Uneska Irina Bokova, a delegaciju Srbije predvodi ministar kulture Predrag Marković.

Izetbegović je u pozdravnom govoru istakao da je BIH mesto >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << susreta gde svako može pronaći delić svog identiteta i tradicije.

Prema njegovim rečima, BiH već hiljadu godina nosi u sebi sepcifičnu duhovnost a multikonfesionalnost, kulturna i civilizacijska složenost u dugoj istoriji BiH češće su bile prednost i bogastvo, a ređe hendikep.

Ljudi u BiH imaju poseban odnos prema mostovima jer oni spajaju ljude, obale i narode, rekao je Izetbegović i podsetio da su na Tentativnoj listi za zaštitu Uneskoa i stećci-srednjovjekovni kameni grobovi.

Bokova je u obraćanju učesnicima istakla upravo stećke kao dobar primer prekogranične saradnje u regionu, navodi Fena.

BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora pokušavaju da zaštite stećke kao zajedničku kulturnu baštinu.

Unesko će uskoro pokrenuti regionalnu inicijativu za izgradnju kapaciteta u borbi protiv nedopuštene trgovine kulturnim objektima Jugoistočne Europe, najavila je Bokova.

Na samitu bi trebalo da bude usvojena Mostarska deklaracija o značaju nastavka dijaloga i saradnje među zemljama regiona kako bi se obezbedili razvoj, prosperitet i mir.

Uz Izetbegovića i Markovića na samitu učesvuju predsednici Albanije Bamir Topi, Makedonije Đorđe Ivanov i Crne Gore Filip Vujanović.

Zbog drugih obveza na samit nije došao hrvatski predsednik Ivo Josipović.

Učesnici bi posle samita trebalo da obiđu Međugorje, manastir Žitomislić Blagaj i Dervišku tekiju, Sabornu crkvu u Bjelušinama i Stari most i staro jezgro Mostara, mesta od velikog kulturnog i verskog značaja za sve zajednice u BiH.

Istorijski grad Mostar uvršćen je 2005. godine u spisak svetske baštine.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uneskov samit u Mostaru

Izvor: RTS, 03.Jun.2012

Na 10. Uneskovom samitu jedanaest zemalja Jugoistočne Evrope u Mostaru usvojena Deklaracija koja poziva na negovanje tolerancije i dijaloga koji se mora odvijati u duhu saradnje i međusobnog razumevanja. Delegaciju Srbije predvodio ministar kulture Predrag Marković...U Mostaru je održan 10. Uneskov...

Nastavak na RTS...

Samit UNESKO-a u Mostaru

Izvor: OkRadio.rs, 03.Jun.2012

U Mostaru je jutros počeo 10. Uneskov samit jedanaest zemalja Jugoistočne Evrope čija je tema "Versko kulturno i istorijsko nasleđe kao osnova intenzivnije saradnje među državama".Samit, koji organizuju Unesko i Predsedništvo BiH, otvorili su predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.