Izvor: RTS, 22.Jan.2021, 11:51

Sakib Mahmuljin za zločine nad Srbima dobio 10 godina zatvora

Sud BiH osudio je prvostepenom presudom komandanta Trećeg korpusa nekadašnje Armije BiH Sakiba Mahmuljina na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.
Sakib Mahmuljin se tereti da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu delovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spreči zločine pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, prenosi agencija Srna.

Mahmuljin je uhapšen 8. decembra 2015. godine u Sarajevu, a 31. decembra te godine Sud BiH potvrdio je optužnicu, prema kojoj su pripadnici odreda "El mudžahedin" od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.
"Kazna Mahmuljinu nesrazmerna krivičnom delu"Boračka organizacija i Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske nezadovoljni su izrečenom zatvorskom kaznom od 10 godina komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu.
Predsednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić kaže da bi visinu izrečene kazne trebalo analizirati i uporediti je sa kaznama kojima su kažnjeni Srbi za slična krivična dela.
U izjavi za Srnu Savčić je primetio da je konačno dočekana jedna prvostepena presuda protiv pripadnika tzv. Armije BiH na nivou komandanta korpusa i da se treba nadati "da je krenulo po pitanju objektivnosti i profesionalnosti Suda BiH", ali da ostaje da se vidi pravosnažna presuda u ovom predmetu.
"Verujem da će postupajući tužilac adekvatno obrazložiti žalbu na ovu presudu", rekao je Savčić.
Sud BiH osudio je danas prvostepenom presudom komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakiba Mahmuljina na 10 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.
Predsednikca Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da je izrečena kazna neprimereno mala.
Podsetila je da su u mudžahedinskom kampu zarobljene Srpkinje višestruko silovane, a zbog zastrašivanja nisu svedočile.
"Ove žene je trebalo da svedoče na Sudu BiH, međutim, u mestima koja graniče sa FBiH dolaze ljudi iz tog entiteta i prete im. One ni danas u miru, alii u strahu ne smeju da izađu i svedoče jer nisu zaštićene od zlikovaca koji dolaze iz FBiH", rekla je Rajilićeva.
Dodala je da, osim za Vozuću, postoje i drugi slični slučajevi zastrašivanja srpskih žena koje su preživele golgotu da svedoče, jer Sud i Tužilaštvo BiH ništa ne čine da ih zaštite.
Očekuje da će kazna u drugostepenom postupku bude uvećana za, kako kaže, bar još za dva puta.
Mudžahedini iz odreda "El mudžahedin", pristigli iz arapskih i drugih islamskih zemalja, brutalno su odsecali glave srpskim vojnicima, a potom terali ostale srpske zarobljenike da ljube odsečene glave, o čemu je snimljen i dokumentarni Film "Ljubi brata".
Stručnjaci za borbu protiv terorizma smatraju da se prva velika vojna operacija "Islamske države", uz masovno ritualno odsecanje glava hrišćanima, desila upravo nakon paljenja i rušenja Vozuće 1995. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Blaga kazna, nesrazmerna težini krivičnog dela": Savčić je OVAKO reagovao na presudu Mahmuljinu

Izvor: Blic, 22.Jan.2021

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić ocenio je kao blagu i nesrazmernu težini krivičnog dela prvostepenu presudu Suda BiH kojom je komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima...

Nastavak na Blic...

Ratni komandant Trećeg korpusa BiH Sakib Mahmuljin osudjen za zločine odreda El mudžahedin

Izvor: Danas, 22.Jan.2021

Sud BiH osudio je danas komandanta Trećeg korpusa ratne Armije BiH Sakiba Mahmuljina na kaznu od deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.