Sabor o poverenju vladi Kosorove

Izvor: B92, 27.Okt.2010, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor o poverenju vladi Kosorove

Zagreb -- Hrvatski Sabor počeo je raspravu o izglasavanju nepoverenja Vladi Jadranke Kosor.

Opozicija kritikuje Vladu, nazivajući je sramotom za zemlju, dok premijerka odgovara da će o sudbini njenog kabineta odlučivati građani na izborima.

Hrvatska vlada odgovorna je za sve lošiju privrednu situaciju i izgubila je verodostojnost zbog brojnih afera i unutarstranačkih sukoba. Ovo su argumenti opozicije za smenu Vlade.

"Mi mislimo da ova Vlada sramoti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hrvatsku i mislimo da treba otići. Vreme je da neko preuzme odgovornost, da zemlju preuzme odgovorna vlast koja će odgovarati građanima i koja će sprečiti korupciju i vlast u kojoj se korupcija neće dogoditi, a ako se dogodi, biće izbačeni na glavu", kaže predsednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović.

Anketa: Skoro polovina za izbore

Da se o poverenju vladi i prevremenim izborima pitaju građani, a ne poslanici Sabora, oni bi se u Hrvatskoj mogli održati već sutra. Naime, istraživanje koje je na uzorku od 600 građana sprovela agencija GFK za RTL televiziju, pokazalo je da skoro polovina građana Hrvatske, 49 odsto, smatra da su Hrvatskoj potrebni prevremeni izbori, 36 odsto smatra da bi se moglo čekati do novembra 2011. kad je redovni termin za izbore, a 15 odsto nije načisto trebaju li Hrvatskoj prevremeni izbori ili ne.

Međutim, premijerka Jadranka Kosor tvrdi da argumenti opozicije nisu tačni i poručuje da Vlada neće pasti, već će o njoj odlučivati građani na izborima.

"Govoreći o odgovoru Vlade koji smo juče poslali u Sabor, odgovor koji je na argumentovan način odbio sve ono što bi nazvali optužnicom koja je podnesena protiv Vlade", kaže premijerka.

Inicijativu za smenu Vlade potpisalo je 58 poslanika opozicionih stranaka, a za nepoverenje vladi potrebna je većina glasova svih poslanika, dakle njih 77. Vladajuća koalicija s HDZ-om na čelu ima većinu od 82 poslanika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.