Sa štancovanim pasošima na lokalne izbore

Izvor: Vesti-online.com, 30.Nov.2014, 06:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa štancovanim pasošima na lokalne izbore

U tajnoj fabrici na nepoznatoj lokaciji štancovani su makedonski pasoši koji su se, najverovatnije koristili za glasanje na lokalnim izborima. Ovu šokantnu informaciju je obelodanio skopski nedeljnik Fokus, kome je anoniman građanin dostavio seriju fotografija i video-snimak na kome se vidi kako se u jednoj sobi izrađuju pasoši.

Na materijalu se vidi tepih na kome se nalazi nekoliko kartonskih kutija u kojima je poređano na stotine pasoša. Tu su i mašina za sečenje i lepljenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << a na stolu je pečat i jastuče sa mastilom i jedan već potpuno završeni pasoš sa postavljenom biometrijskom stranicom.

Na kratkom snimku se vide noge i ruke žene koja je sređivala pasoše. Nešto dalje, na kompjuteru je uočljiv lik žene sa maramom na glavi koja je, prema zapisanim podacima rođena u Bitolju, a sa pasošem Republike Turske, za koju je verovatno pripreman makedonski pasoš.

Na lokalnim izborima 2011. i 2013. godine pojavilo se mnogo ljudi iz albanskog mesta Pustec sa validnim ličnim kartama i pasošima. Zanimljivo je da je i po 70 njih imalo boraviše na jednoj istoj adresi u Makedoniji, koju, zbog nepoznavanja makedonskog jezika, nisu mogli ni da izgovore.

Na video-snimku se čuje i glas čoveka koji daje naredbe da se nastavi sa planom, ali se ne kaže kakvim: "Majku im komunističku. Slušaj, batali ih... Ajde skupite se, ajde ti, ti, ajde radite. Doterajte stvari, neka posao ide dalje", govori glas sa videa.

Sobu u kojoj su se štancovali pasoši neko je koristio kao teretanu, a u njoj se vide i već potpuno završeni pasoši sa biometrijskom zaštitom.

U MUP-u nisu imali informacija o tom, kao ni o dva nestala AFIS sistema koja se koriste za izradu ličnih karata i pasoša, pa nedeljnik "Fokus" izražava sumnju da su se pasoši štancovali za potrebe izborne pobede vladajuće stranke.

Fokus je prozvao policiju i tužilaštvo da ne žmure pred dokazima redakcija, već da otvore istragu, pronađu prostoriju gde su se štancovali pasoši, otkriju grupu koja je to radila.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.