STOLTENBERG: SRBIJA IMA KLJUČ STABILNOSTI REGIONA

Izvor: Kurir, 03.Maj.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STOLTENBERG: SRBIJA IMA KLJUČ STABILNOSTI REGIONA

OSLO - Srbija ima ključnu ulogu za mir i stabilnost u regionu i Norveška je podržava u procesu evropskih integracija, izjavio je norveški premijer Jens Stoltenberg, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem!

Predsednik Srbije izjavio je večeras na prijemu u ambasadi Srbije u Oslu da je zadovoljan ishodom razgovora sa norveškim kraljem Haraldom V, premijerom Jensom Stoltenbergom i generalnim direktorom Telenora Jonom Fredrikom Baksasom.

- Veoma sam zadovoljan >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kako zajednički sagledavamo naše akcije, projekte i budućnost, iako Srbija ima jasnu nameru da postane članica Evropske unije, a Norveška još takvu nameru jasno ne iskazuje - istakao je Tadić i naglasio da je u vrhu političke agende Srbije da postane punopravna članica Unije.

Tadić je rekao da će Srbija iskoristiti značajno iskustvo Norveške, koja je sprovodila reforme usklađene sa standardima EU. On je istakao uspeh vojne misije Norveške u Čadu u okviru Ujedinjenih nacija, u kojoj učestvuju lekari iz Srbije i dodao da će

saradnja u toj oblasti biti nastavljena.

- Srbi mogu biti zadovoljni jer je u razgovorima naglašen izuzetan ugled srpske dijaspore u Norveškoj - podvukao je predsednik Srbije.

Prilikom posete sedištu Telenora u Oslu, Tadić je naglasio da je ulaganje te kompanije u Srbiju najveća i najuspešnija strana investicija.

- Nadam se da će još više norveških kompanija iskoristiti iskustvo Telenora u poslovanju u Srbiji. Naša zemlja takođe ima ugovore o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom, Turskom i zemljama članicama CEFTA sporazuma, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, što obuhvata tržište od 800 miliona ljudi. To znači da neko ko proizvodi u Srbiji može izvoziti u te zemlje, bez bilo kakvih poreza što je dobra vest za investitore - rekao je Tadić i istakao da je Srbija stub stabilnosti u regionu.

Odgovarajući na pitanje novinara ko će pre postati članica EU, Stoltenberg je naglasio da će to biti Srbija, jer je veoma posvećena tom procesu. "Ljudi iz Srbije će biti veoma srećni posle ove izjave", uzvratio je Tadić.

Stoltenberg je ocenio da je Telenor veoma važan za Norvešku i Srbiju i precizirao da su investicije i aktivnosti te kompanije u Srbiji značajne za obe zemlje.

Niko ne traži da priznamo Kosovo

Govoreći o Kosovu, Tadić je naglasio da niko iz EU od Srbije ne traži da prizna nezavisnost Kosova, kao uslov za članstvo u Uniji

- Srbija neće priznati nezavisnost Kosova. Jednostrano proglašena nezavisnost je u suprotnosti sa međunarodnim pravom - rekao je Tadić i podsetio da se čeka mišljenje Međunarodnog suda pravde o tom pitanju.

Tadić je istakao da je siguran da EU neće pred Srbiju postaviti uslov priznanja Kosovo zarad članstva u EU. On je ponovio spremnost Srbije da nastavi pregovore sa kosovskim Albancima kako bi se pronašlo održivo kompromisno rešenje za status Kosova.

"Nije kompromisno rešenje da jedna strana dobije sve, a druga izgubi sve. To nije održivo rešenje. Uradićemo sve što je potrebno da dođemo održivog i kompromisnog rešenja", poručio je Tadić.

Tradicija dobrosusedskih odnosa

Norveški premijer i predsednik Srbije su naglasili tradicionalne dobre odnose dve zemlje, koje su počeli u Drugom svetskom ratu, kada su Norvežani pomogli zarobljenim partizanima u toj zemlji.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.