Izvor: B92, 22.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC vraćeni umetnički predmeti

Zagreb -- Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj preuzela od policije više umetničkih predmeta odnetih tokom devedesetih godina.

SPC-u su vraćeni umetnički predmeti i istorijska arhivska građa, čija obeležja i sadržaj ukazuju na to da su pre rata pripadali toj crkvi. Od 22 ikone, nastale u XVIII i XIX veku, četiri se vraćaju episkopijama u Dalmaciji i Slavoniji, a ostali predmeti predati su na čuvanje SPC-u jer za njih za sada nije moguće precizno utvrditi gde su bili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre rata.

Paroh šibenski Milorad Đurđević, koji je preuzeo deo umetnina, rekao je da je to dobar korak u saradnji SPC-a i policije.

Predstavnik Srpskog nacionalnog vijeća Saša Milošević nada se da će MUP nastaviti potragu za ostalim predmetima.

Šef policije Marijan Benko rekao je da se traga za još 4.500 umetničkih predmeta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.