SPC: Svaka brigada Oružanih snaga BiH imaće svog sveštenika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Svaka brigada Oružanih snaga BiH imaće svog sveštenika

SARAJEVO - Zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak rekao je da bi verska služba u Oružanim snagama BiH, prema sporazumu koji su potpisale Srpska pravoslavna crkva, Katolička crkva i Islamska vjerska zajednica, trebalo da broji ukupno 35 pripadnika, među kojima devet pravoslavnih sveštenika.

Prema njegovim riječima, u toku je formiranje ove službe u okviru koje će biti Kancelarija pravoslavnog dušebrižništva.

"Pri Zajedničkom štabu OS BiH biće glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili štabni pravoslavni sveštenik, a ostali bi trebalo da budu raspoređeni do nivoa brigade, odnosno u svakoj brigadi će se nalaziti po jedan brigadni pravoslavni sveštenik", izjavio je Crnadak.

On je istakao da su u objektima OS BiH predviđene posebne prostorije za verske aktivnosti, jer je Ministarstvo odbrane BiH obavezno i radi na tome da obezbedi adekvatan prostor i druge uslove za obavljanje verskih aktivnosti.

Crnadak: Svi će imati svoje verske prostorije



"Kada je reč o SPC, u nekoliko mesta nalaze se male crkve u okviru vojnih objekata, kao što je to u Bileći i Bijeljini. Tamo gde nije takav slučaj biće određene posebne prostorije za to", napomenuo je on.

Komentarišući jučerašnje potpisivanje Ugovora Ministarstva odbrane BiH sa SPC o snabdevanju Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva svim vrstama bogoslužbenih stvari i uslugama organizovanja pokloničkih putovanja pravoslavnih vernika u Ministarstvu odbrane i OS BiH, Crnadak je naveo da se tim ugovorom definiše nabavka literature, ikona, krstova, tamjana i svih drugih stvari, odnosno svega što je potrebno u verskoj službi.

Sve nabaviti od SPC

Prema njegovim rečima, sve će to biti nabavljano direktno od SPC, a ne preko posrednika.

On je naglasio da će ubuduće i poklonička putovanja biti organizovana u saradnji sa SPC.

I vojska ima dušu

"Potpisivanje ovog ugovora nastavak je punog formiranja i kompletiranja verskih službi u OS BiH, konkretnije Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva i biće značajan doprinos još boljem i efikasnijem radu verskih službi u narednom periodu" - istakao je Crnadak.

Crnadak je potvrdio da je ugovor potpisao sa Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom crnogorsko-primorskim gospodinom Amfilohijem, u prisustvu Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog gospodina Vasilija, po blagoslovu Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.