Izvor: RTS, 03.Avg.2020, 18:54

SNV: Zaustaviti mržnju prema Srbima

Srpsko narodno vijeće uputilo je, povodom obeležavanja 25. godišnjice vojno-policijske akcije Oluja, "Trinaestu izjavu sjećanja" u kojoj se poziva na zaustavljanje mržnje i nasilja prema Srbima.
SNV smatra da je vreme da se nakon 25 godina zločini rasvetle, da se stvori svest o tome zašto se tako nešto dogodilo i kolika je to šteta ne samo za Srbe u Hrvatskoj nego i za samu Hrvatsku, navodi se u saopštenju SNV-a.

"Mislimo da je nužno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se prema Srbima zaustavi širenje mržnje i nasilja te da se počne graditi društvo tolerancije i poštivanja različitosti. Mislimo da je nužno da se prestane ismijavati ili prešućivati tuđa stradanja. Umjesto toga treba početi poštivati stradanja drugih. Tako čine čestiti ratnici, tome vode mudri i pošteni političari, o tome propovijedaju istinski svećenici", ističe SNV.
Sećaju se, kako se navodi, svih žrtava i njihovih stradanja, Hrvata koji su stradali u ratnom nasilju i progonima 1991. i 1992. i Srba koji su stradali u ratnom nasilju i progonu u leto i jesen 1995, ali i godinama nakon toga.
SNV ističe da su stradanja Hrvata priznata i odgovorni kažnjeni, ali da se to ne može reći za Srbe.
"Ratni zločini počinjeni prema Srbima retko su kažnjavani, posebno zločini u Oluji i nakon nje", navodi se u saopštenju i dodaje da mesta stradanja Srba obeležavaju i posećuju samo srpske organizacije, a da za državu i državnu vlast ona kao da i ne postoje.
Isto je, ocenjuju, i s progonom gotovo 200.000 Srba samo u Oluji, ne računajući one u operaciji Bljesak te u brojnim gradovima Hrvatske izvan ratnog područja.
Srpsko narodno vijeće ističe da u Hrvatskoj javnosti ne postoji svest o stradanju Srba.
"Svest o tolikom stradanju u Hrvatskoj javnosti ne postoji. Svest o potrebi da se iskažu žaljenje i empatija te da se osude zločini godinama se sve više smanjuje, a na njeno mesto dolaze bešćutnost i nehršćanska ismevanja, mržnja prema preostalim Srbima, netolerancija prema onome što ih čini različitim od Hrvata i nasilje, bilo verbalno bilo fizičko", navode u SNV.
Ukazuje se da je pod ratnom pretnjom i protiv svoje volje iz Hrvatske izbeglo 200.000 duša i ugašeno gotovo 2.000 ljudskih života za vreme Oluje i mesecima posle nje, a da su to bili "mahom oni koji su bili nemoćni da sebe odbrane, a kamoli da nekog napadnu".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.