SNP: Nerealna autonomija Sandžaka

Izvor: B92, 01.Feb.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNP: Nerealna autonomija Sandžaka

Podgorica -- Poslanik SNP u crnogorskom parlamentu Predrag Bulatović ocenio je da je ideja o autonomiji Sandžaka nerealna.

On je u intervjuu podgoričkom "Danu" oceni da su izjave muftije Muamera Zukorlića "nasilničke i nacionalističke".

Bulatović je rekao "da treba biti oprezan, bez obzira na to koliko je ta ideja (autonomija Sandžaka) nerealna".

On je rekao da glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji propagira poruke da ono što je navodno silom oduzeto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba silom i da se vrati, tvrdnjama da je Sandžak "nasilno pripojen Crnoj Gori i Srbiji”.

"Žele da nas vrate u vreme kada su na našim prostorima bili aktuelni rasparčavanje teritorija i nešto što je izazvalo velike materijalne štete i ljudske žrtve”, naveo je Bulatović.

On je dodao da je „suvišno je govoriti da Zukorlićeve ideje nemaju istorijsko utemeljenje" i da je „Sandžak odvajkada bio deo Srbije i Crne Gore".

On smatra da zalaganje za teritorijalnu autonomiju Sandžaka, ide ka tome da se to ostvari, pa, u krajnjem čak i država, a to u stvari znači da se teritorija oduzme silom od Srbije i Crne Gore kao dve međunarodno priznate države.

Bulatović misli da je nerealno da će se to ostvariti, ali je upozorio da, ipak, treba biti oprezan tim pre jer je ova tema, koja je u Crnoj Gori ocenjena negativno, jako prisutna u Srbiji, odnosno u Novom Pazaru i kod Zukorlića.

Poslanik SNP ukazao je da nema razloga da sumnja u iskrenost tih negativno izrečenih stavova u Crnoj Gori, podsetivši da je i u toj državi nedavno bilo stavova i zalaganja sličnih porukama glavnog muftije.

Jedini način da se to minimizira jeste da se ostvare manjinska prava i slobode i da se ostvari dobra saradnja nacionalnih korpusa kod nas sa onima u okruženju, naveo je Bulatović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bulatović: Autonomija Sandžaka nerealna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2011

PODGORICA -..Narodni poslanik najuticajnije opozicione Socijalističke narodne partije u Crnoj Gori Predrag Bulatović osudio je "nasilničke i nacionalističke izjave muftije Muamera Zukorlića" i njegovih sledbenika koji se zalažu za autonomiju Sandžaka i upozorio "da treba biti oprezan, bez obzira...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.