Izvor: B92, 08.Mar.2010, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLO: Regulisan status "izbrisanih"

Ljubljana -- Slovenački parlament usvojio je zakon kojim se rešava status državljana iz bivše SFRJ koji su pre 18 godina izgubili državljanstvo ili pravo na boravak.

Slovenački parlament je sa 48 glasova za i čak 30 protiv, usvojio zakon kojim je, nakon 18 godina, uredio status "izbrisanima", odnosno svim pripadnicima drugih republika bivše Jugoslavije, koje je Slovenija 1992. godine izbrisala iz svog registra stalnih stanovnika i time izvela najmasovnije kršenje ljudskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prava u svojoj istoriji.

Te 1992. godine je 25.671 osoba, među kojom su bila i deca, ostalo bez svih ljudskih i građanskih prava, uključivši i prava na rad, socijalnu zaštitu ili imovinu.

Lični dokumenti su im oduzimani ili uništavani, mnogi od njih su deportovani, a ostali su završili u centrima za strance, ostavši bez sve svoje imovine.

Sve to se desilo na osnovu Zakona o strancima, koji je žitelje drugih jugoslovenskih republika sa stalnim prebivalištem u Sloveniji, proglasio za strance i naredio njihovo nezakonito brisanje iz slovenačkih registara stalnih stanovnika.

Iako je Ustavni sud Slovenije, još pre više od 10 godina, u dva navrata sporni zakon i brisanje građana proglasio neustavnim, u Sloveniji su tek sada ispoštovani zahtevi ustavnog suda i postavljen zakonski temelj za rešavanje tog pitanja, odnosno za ponovno dobijanje bespravno oduzetog statusa stalnog stanovnika Slovenije, sa svim pripadajuchim pravima.

Od ukupnog broja izbrisanih, još 13.426 nema uređen status u Sloveniji.

Jučerašnje usvajanje uredbe zakona kojom je konačno rešen problem izbrisanih je ponovo napravio raskol između slovenačke vlasti i opozicije, koja je zahtevala pooštravanje uslova za vraćanje oduzetog statusa i protivila se vraćanju prava "agresorima i špekulantima".

Ministarka unutrašnjih poslova Katarina Kresal izjavila je da je zakon poslednja faza kojom se rešava pitanje nezakonitog brisanja državljana republika iz bivše SFRJ koji su u Sloveniji živeli pre osamostaljenja i da je u skladu s odlukom ustavnog suda koji je tu problematiku definisao pre sedam godina.

Usvajanjem ovog zakona je rešeno i jedno od otvorenih bilateralnih pitanja između Slovenije i Srbije, koja je problem izbrisanih tretirala kao nerešeno državno pitanje sa Slovenijom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Povratak "izbrisanih"

Izvor: RTS, 08.Mar.2010

Usvojen zakon o "izbrisanima" u Sloveniji. Za zakon glasalo 48, a protiv 30 poslanika. Dok vladajuća koalicija smatra da zakon ispravlja nepravde, opozicija ga vidi kao nagrađivanje okupatora...Narodna skupština Slovenije donela je zakon po kome se izbrisanima iz registra građana vraćaju građanska...

Nastavak na RTS...

Novi zakon vraća slovenačko državljanstvo "izbrisanima"

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Mar.2010

Slovenački parlament danas je odobrio novi zakon prema kome će slovenačko državljanstvo ponovo moći da steknu neslovenci koji su nakon osamostaljenja ostali bez slovenačkog državljanstva, a u međuvremenu nisu stekli državljanstvo neke druge zemlje. Nakon osamostaljenja Slovenije, oko 26...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.