Izvor: B92, 11.Mar.2010, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLO: Potvrđen sporazum sa Srbijom

Ljubljana -- Slovenačka Vlada potvrdila je tekst sporazuma između Srbije i Slovenije o socijalnom osiguranju. Spoazum će početi da važi tek pošto ga ratifikuje parlament.

Nakon što je 29. septembra prošle godine, prilikom posete predsednika Srbije Sloveniji, potpisan pomenuti sporazum i na najvišem političkom nivou postignut dogovor između Slovenije i Srbije da isti bude ratifikovan u oba parlamenta do kraja 2009. godine, Skupština Srbije je sporazum ratifikovala prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postignutom dogovoru.

Sa druge strane, slovenačka Vlada je, u četvrtak, tek odobrila predlog zakona o ratifikaciji socijalnog sporazuma sa Srbijom, što znači da će sporazum konačno biti poslat u slovenački parlament, gde treba da dođe na dnevni red za ratifikaciju.

Tek nakon što ga slovenački parlament bude usvojio, odnosno ratifikovao, sporazum će početi da važi. Slovenački ministar spoljnih poslova, Samuel Žbogar je, danas na novinarskoj konferenciji, rekao da se nada će se to desiti "na jednoj od narednih sednica".

Sporazum između Srbije i Slovenije o socijalnom osiguranju detaljno reguliše zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i osiguranje u slučaju nezaposlenosti i roditeljsku zaštitu, odnosno stupanjem na snagu pomenutog sporazuma će biti uspostavljeni uslovi za isplaćivanje penzija srpskim državljanima koji su radili u Sloveniji i slovenačkim koji su radili u Srbiji, kao i ostala prava koja proističu iz socijalnog osiguranja, u ovom trenutku za više od 10 000 osiguranika.

Sporazum predviđa i reciprocitet u zdravstvenom osiguranju državljana obeju država.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.