Izvor: B92, 24.Mar.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLO: Kritike odluke Ustavnog suda

Ljubljana -- U Sloveniji se već pojavljuju kritike odluke Ustavnog suda Slovenije o arbitražnom sporazumu sa Hrvatskom.

Iz opozicije stižu i najave prethodnog ili naknadnog referenduma, uz mogući i referendum o ulasku Hrvatske u EU.

Nakon što je, u utorak, Ustavni sud Slovenije odlučio da arbitražni sporazum sa Hrvatskom nije u suprotnosti sa slovenačkim ustavom, koji predviđa poštovanje kopnene granice pre osamostaljenja i morske po kojoj Sloveniji pripada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Piranski zaliv i izlaz na otvoreno more, oglasili su se i prvi kritičari ove odluke, koji smatraju da bi do neustavne situacije moglo doći ako arbitražna komisija, čija odluka će biti obavezujuća, donese odluku o rešavanju graničnih pitanja sa Hrvatskom koja bi mogla biti protiv takvih odredaba slovenačkog ustava.

Premijer Slovenije Borut Pahor je jučerašnju odluku Ustavnog suda pozdravio i kao odluku zahvaljujući kojoj vladina koalicija neće raspisati referendum o arbitražnom sporazumu koji je najavljivala.

Sa druge strane se oglasila najveća slovenačka opoziciona stranka, Slovenačka demokratska stranka, čiji lider Janez Janša kaže da je odluka Ustavnog suda - unikum, jer izričito dopušta mogućnost da rezultat arbitražnog suda bude neustavan, čime bi Slovenija bila dovedena u situaciju da mora da promeni svoj ustav.

Zbog toga Janša kritikuje koaliciju koja je otkazala pomenuti referendum i dodaje da će referenduma sigurno biti, samo je pitanje da li će biti prethodni ili naknadni.

Tog mišljenja je i bivši šef slovenačke diplomatije, Dimitrij Rupel, koji je za hrvatski "Jutarnji list" rekao da takav arbitražni sporazum ne omogućava Sloveniji izlaz na otvoreno more, ali i da za nekoliko godina odlaže rešavanje pitanja granice, jer predviđa da do toga dođe u vreme ulaska Hrvatske u EU.

"Dostup Slovenije do međunarodnih voda je strateški interes države. Tu je nastupila Hrvatska koja taj interes želi da onemogući. To je izraz njene želje da bude isključivi gospodar te polovine Jadranskog mora", rekao je Rupel, dodavši da Slovenija već odavno ima položaj pomorske države.

Rupel kao kritičan vidi trenutak ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske o njenom ulasku u EU i smatra da bi tada, u Sloveniji, moglo da dođe do raspisivanja referenduma o članstvu Hrvatske u EU.

"Zamislite raspoloženje u Sloveniji kada bude jasno da ona nema dostupa do otvorenog mora! Ako pitanje granice do tada ne bude uređeno, a Hrvatska bude pred vratima EU, onda bi bolje bilo da smo zaboravili na pomenuto pitanje", kaže Rupel, koji smatra da dok Slovenija ne dobije izlaz na otvoreno more, Hrvatska ne može u EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.