SIPA u zgradi Predsedništva BiH

Izvor: B92, 17.Jul.2013, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SIPA u zgradi Predsedništva BiH

Sarajevo -- Pripadnici SIPA ušli su u zgradu Predsedništva BiH radi prikupljanja dokumentacije u vezi sa slučajem protiv predsednika Federacije BiH Živka Budimira.

Ovu informaciju za portal "Dnevnog avaza" potvrdila je Kristina Jozić, portparolka SIPA.

Mogu samo da kažem da pripadnici SIPA, postupajući po naredbi Suda i Tužilaštva BiH, rade na izuzimanju određene dokumentacije, a sve u nastavku rada na predmetu Budimir", rekla je Jozićeva.

Predsednik Federacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << BiH uhapšen je 26. aprila zbog sumnje da je počinio krivična dela organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja i ovlašćenja, protivzakonito posredovanje, te davanje i primanje mita.

Po hapšenju mu je određen jednomesečni pritvor, a Tužilaštvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva meseca. Međutim, Sud BiH je 24. maja doneo rešenje o njegovom oslobađanju iz pritvora u Kazneno-popravnom zavodu Mostar. Budimir je odbacio sve navode protiv njega.

"Nezavisne novine" danas pišu da je Živko Budimir naručio novi luksuzni automobil, koji će poreske obveznike u BiH koštati do 130.000 KM (oko 65 000 evra), pišu "Nezavisne".

Budimir, protiv kojeg Tužilaštvo BiH i dalje vodi proces za primanje mita i nelegalna pomilovanja osuđenika, napravio je i preciznu specifikaciju tehničkih karakteristika nove limuzine, koja mora imati 250 konjskih snaga i 3.000 kubika.

Ukoliko ova kupovina bude ostvarena, to će značiti da su Budimir i Služba za zajedničke poslove grubo prekršili Uredbu Vlade FBiH o nabavci i načinu korišćenja službenih automobila iz januara ove godine, prema kojoj mu pripada automobil u vrednosti do 110.000 KM, piše list.

Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove, pojašnjava da je Vlada FBiH na poslednjoj sjednici odobrila nabavku dva vozila za potrebe predsednika FBiH i potpredsednika iz reda srpskog naroda Svetozara Pudarića koji je, u međuvremenu, odustao od nove limuzine.

Korać, međutim, tvrdi da je poštovana Vladina uredba o maksimalnoj ceni za predsedničko vozilo do 110.000 KM, a po uvidu u oglas u kojem piše da je "procenjena vrednost vozila 110.000 bez PDV-a, odnosno 128.700 sa PDV-om", Korać odgovara kako je "verovatno u pitanju greška".

"Ako je tako, onda tender sigurno neće biti sproveden. Onda je neko pogrešio, a da li je pogrešio namerno, ne znam. Ja sam potpisao dokument da vozilo može biti plaćeno najviše 110.000 KM sa PDV-om", navodi Korać za "Nezavisne" i kaže da greška treba da bude ispravljena u narednom "Službenom glasniku BiH".

Predsednik Budimir bio je odsutan pa nije mogao da odgovori "Nezavisnim" na pitanje o ekonomskoj opravdanosti ove kupovine i mogućem kršenju uredbe Vlade FBiH.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Islednici u zgradi Predsedništva BiH zbog slučaja Budimi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Jul.2013

Pripadnici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, po naredbi Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u sredu su ušli u zgradu Predsedništva BiH, u cilju izuzimanja  određene dokumentacije , u nastavku rada na predmetu “Živko Budimir i ostali”. To je potvrdila...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.