SEEMO osudio pretnje Novostima

Izvor: B92, 08.Okt.2010, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEEMO osudio pretnje "Novostima"

Beograd -- Medijska organizacija jugoistočne Evrope SEEMO oštro je osudila pretnje upućene nedeljniku "Novosti", koje izdaje Srpsko nacionalno veće u Hrvatskoj.

Pretnje su usledile nakon što je deo javnosti ocenio da je poslednja naslovna strana tog nedeljnika neprimerena aluzija na događaj iz rata '90-ih.

"SEEMO želi da istakne da mediji treba da imaju potpunu slobodu da izveštavaju i odlučuju o tome kako će izveštavati o nekom događaju", rekao je generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sekretar organizacije Oliver Vujović.

"Svako u društvu ima pravo da kritikuje izveštavanje nekog medija i ako je oblik izveštavanja protiv zakona, postoje legalna sredstva u svakoj zemlji koja se moraju poštovati. Ali svaka vrsta pritiska pojedinaca na medije, ili oblici verbalnog napada, ne prihvatljivi su", dodao je Vujović.

Visoki vojni zvaničnici, kako je dodao, mogu da kritikuju medije kao privatna lica, ali ne mogu to da čine sa javnih funkcija, jer to može biti opasno za demokratski razvoj zemlje.

Javne ličnosti bi trebalo da znaju da verbalni napadi na medije manjina mogu da imaju dugoročne negativne posledice na odnose manjine i većine u zemlji, ali i posledice po bezbednost pripadnika te manjine.

Redakcija nedeljnika "Novosti" saopštila je juče da je primila preteće poruke u kojima se nedvosmisleno govori da će na redakciju biti bačena bomba i urednik izgubiti glavu.

Taj list je preneo vest o padu dva hrvatska vojna aviona uz poruku "Obadva, obadva su pala" što je bio usklik hrvatskog vojnika kod Šibenika, 21. septembra 1991. godine, prilikom rušenja dva jugoslovenska MIG-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.