Izvor: B92, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDSS: "Glas više, korak dalje"

Beograd -- Priliku da glasaju na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj imaće i izbeglice i hrvatski državljani koji se nalaze u Srbiji.

Da bi glasali u jednom od sedam gradova u Srbiji, moraju da se registruju do subote, 10. novembra. Na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj Srbi imaju zagarantovana tri mesta na manjinskoj listi, a Samostalna demokratska srpska stranka se nada da bi mogla osvojiti još jedno ili možda čak dva mesta u 9. izbornoj jedinici koja obuhvata Zadar, Šibenik, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Knin i Gospić.

Uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, Samostalna demokratska srpska stranka u kampanji pod nazivom "Glas više, korak dalje" pozvala je i sva izbegla i raseljena lica koja imaju pravo glasa da izađu na izbore i doprinesu boljem položaju srpske zajednice u Hrvatskoj.

Srpskim predstavnicima su zagarantovana tri mesta u Hrvatskom saboru, ali Samostalna demokratska srpska stranka će izaći na izbore i na većinskoj listi u 9. izbornoj jedinici koja obuhvata Ličko-senjsku županiju, Zadarsku županiju, Šibensko-kninsku županiju i severni deo Splitsko-dalmatinske županije.

Procenjeno je da su u toj izbornoj jedinici, koja obuhvata gradove Zadar, Šibenik, Knin i Gospić, velike šanse da se dobije još neko mesto u Saboru što bi imalo veliki značaj kaže Dragomir Mrdalj, predsednik NVO "Centar za promene" koja promoviše kampanju SDSS-a u Srbiji.

Glasači će moći da izađu na izbore u sedam gradova u Srbiji gde će biti ukupno 14 izbornih mesta: pet u Beogradu, od kojih jedno u Zemunu, po dva u Novom Sadu, Somboru i Subotici i po jedno u Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Inđiji.

Da bi mogli da izađu na izbore na izbornim mestima u Srbiji, moraju da imaju važeća hrvatska dokumenta sa adresom u Republici Hrvatskoj i moraju da se registruju, kaže komesar za izbeglice Republike Srbije Dragiša Dabetić.

Građani koji ne uspeju da se registruju u ovom roku moći će da glasaju direktno u Hrvatskoj i za njih će biti organizovan prevoz. Prevoz će biti organizovan i za ona lica koja žele da izađu na izbore na izbornim mestima u Srbiji, a daleko su od gradova gde se izborna mesta nalaze. Za sve dodatne informacije građani mogu da se raspitaju kod poverenika za izbeglice u svojim opštinama ili mogu da pozovu: 011/3231-994 ili 011/3342-886.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.