SDS: BiH treba da uputi protestnu notu Hrvatskoj

Izvor: S media, 06.Apr.2011, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDS: BiH treba da uputi protestnu notu Hrvatskoj

Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je danas srpske predstavnike u institucijama BiH da upute protestnu notu Hrvatskoj povodom optužnice koju je ta zemlja podigla protiv ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića tereteći za navodne ratne zločine na području Dubrovnika 1991.

Ta stranka, čiji je Božidar Vučurević jedan od osnivača, ocenjuje u saopštenju za javnost da se radi o "političkoj optužnici", navodeći da je on "branio Trebinje i srpski >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << narod upravo od agresije vojske Hrvatske".

Kosor i Josipović pozdravili hapšenje Vučurevića

D S S: Hapšenje Srba izaziva ogorčenje!

SDS - nova politička opcija

SDS navodi da su istraziztelji Haškog tribunala u više navrata saslušavali Vučurevića i da su zaključili da nema elemenata zbog kojih bi ga teretili za ratne zločine.



"To jasno govori da je optužnica protiv Vučurevića čin odmazde i pokušaj prekrajanja istorijske činjenice da je Hrvatska izvršila agresiju i počinila ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području trebinjske opštine"
, ističe se u saopštenju.

SDS je kao neprihvatljivu ocenio i izjavu zamenice ministra inostranih poslova BiH Ane Trišić-Babić da se MIP BiH u slučaju hapšenja Vučurevića ne treba da ponaša poput bošnjačkih funkcionera u slučaju hapšenja Jovana Divjaka i Ejupa Ganića.

Vučurević je, naglašava se u saopštenju, državljanin BiH, baš kao i Ejup Ganići Jovan Divjak, a ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj je odmah po njihovom hapšenju uputio protestnu notu Srbiji, po čijoj su poternici uhapšeni u inostranstvu.

SDS je pozvao i predsednika RS Milorada Dodika da odmah stupi u kontakt s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i od njega zatraži oslobadjanje Vučurevića.

Od Tadića se traži i da od premijerske Hrvatske Jadranke Kosor izdejstvuje povlačenje optužnice na isti način na koji je Srbija povukla optužnicu protiv hrvatskog ratnog veterana Tihomira Purde.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.