SDA traži „slobodu za dr Ganića”

Izvor: Politika, 09.Mar.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDA traži „slobodu za dr Ganića”

Potpisi podrške članu ratnog Predsedništva BiH biće predati ambasadoru Velike Britanije u BiH Majklu Tejtamu

Od našeg dopisnika

Sarajevo, 9. marta – Stranka demokratske akcije (SDA) organizovala je u svim gradovima BiH dvodnevno potpisivanje peticije kojom se traži puštanje iz pritvora člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića koji je uhapšen u Londonu po zahtevu Srbije zbog ratnih zločina u sarajevskoj Dobrovoljačkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ulici maja 1992. godine. Kako je najavljeno, potpisi podrške Ganiću biće predati ambasadoru Velike Britanije u BiH Majklu Tejtamu.

Peticiju pod nazivom „Sloboda za dr Ganića” u Sarajevu među prvima je potpisao juče lider SDA Sulejman Tihić koji se, nakon što je to uradio, žestoko okomio na pravosudne institucije BiH.

„Sve ovo domaće pravosuđe trebalo je da reši na vreme i mi ne bismo imali probleme kakve danas imamo. Da je domaće pravosuđe na vreme procesuiralo Dobrovoljačku i da su ljudi koji su tamo ubili te vojnike odgovarali, mi danas ne bismo imali Ganića u zatvoru. Da su slučajevi poput Grabovice ovde procesuirani, ne bi komandant Armije BiH morao ići u Hag” kazao je Tihić. Dodao je da isto misli i za slučaj „Brčanska malta” zbog kojeg 12-godišnju kaznu zatvora u Beogradu izdržava Ilija Jurišić. U obraćanju novinarima lider SDA je, takođe, napomenuo da se on, kao i članovi stranke kojom rukovodi ne žele mešati u rad Tužilaštva BiH, već da se slučaj (Dobrovoljačka) što pre okonča.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić je pre tri dana, u znak protesta što je Ganić uhapšen, podneo ostavku na mesto člana Međureligijskog veća u Fondaciji za veru Tonija Blera.

Obrazlažući svoje nezadovoljstvo Cerić u pismu bivšem britanskom premijeru navodi da je „Ganić poslednji čovek koji se može optužiti za zločine protiv Srba”.

„Nakon slučaja Ejupa Ganića nije sigurno putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo za sve one Bosance koji su branili svoj dom i svoju domovinu BiH i koji su preživeli genocid zato što su svi oni na srbijanskoj listi za ispitivanje poput nacističke liste za istrebljivanje”, piše Cerić i dodaje da je „odnos Vrhovnog suda u Londonu prema Ganiću licemeran”.

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da je hapšenje osumnjičenog za ratne zločine Ejupa Ganića „uzburkalo emocije probudilo nikada napuštene ambicije za unitarnom Bosnom i Hercegovinom u kojoj će dominirati većinski narod.

„Događaji nakon hapšenja člana ratnog Predsedništva BiH pokazuju da Bošnjaci nikako ne žele BiH, bar ne ovakvu, dejtonsku, kakva je sada. Oni se više i ne trude da na sve načine pokažu Srbima i Hrvatima da žele državu kojom će neprikosnoveno vladati i u kojoj neće postojati bilo kakvo pravo na drugačije mišljenje”, piše Majklićeva u autorskom tekstu objavljenom juče u „Glasu Srpske”. Ona istovremeno sugeriše da ne treba mariti za mišljenje „promašenog lidera” Stranke za BiH Harisa Silajdžića sve dok god on, u strahu za svoju budućnost, iz kancelarije člana Predsedništva BiH ne najavi da će se „svim sredstvima boriti” i pošalje svog savetnika Damira Arnauta da o trošku države vodi Ganićev pravni tim.

„Institucije države su u funkciji jedne stranke. Ili još gore, institucije BiH su u funkciji osumnjičenog za ratne zločine”, dodaje Majkićeva i zaključuje da je „posle olakog i nepromišljenog korišćenja i zloupotrebe institucija BiH postalo još jasnije kuda bi vodilo jačanje ovlašćenja i nadležnosti BiH, za koje se zalažu sve bošnjačke stranke”.

Ganić je uhapšen na aerodromu „Hitrou” i određen mu je pritvor do 29. marta. Njegovo izručenje traže i Srbija i Bosna i Hercegovina.

Dušanka Stanišić

-----------------------------------------------------------

Ganić u pritvoru bar još dva dana

London – Ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić mora ostati u pritvoru u Velikoj Britaniji još najmanje dva dana, odlučeno je juče na sudskom pretresu u Londonu.

Ganićevi branioci su obavestili sudije da će Viši sud u Londonu odlučivati u četvrtak o puštanju Ganića iz pritvora uz kauciju, javio je AP.

Tanjug

-----------------------------------------------------------

Ganićev sin tvrdi da imaju dokaze da obore zahtev Srbije

Banjaluka – Odbrana ratnog člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića ima „vrlo bitne dodatne dokaze” kojima će pokušati da ospori validnost zahteva Srbije za hapšenje Ganića u Londonu, izjavio je juče za sarajevski list „Dnevni avaz” njegov sin Emir Ganić.

Ganićev sin kaže da je njegov otac dao advokatskom timu, sa kojim se sastao u ponedeljak, smernice koje idu u prilog njegovoj odbrani. „Mi imamo neke dodatne vrlo bitne dokaze koje u interesu odbrane još ne možemo objaviti, a oni još jednom potvrđuju šarlatanski odnos Srbije prema ovom slučaju i to da Srbija na najgrublji način eksploatiše britanske vlasti i pravosudne organe”, izjavio je iz Londona Ganićev sin.

Tanjug

-----------------------------------------------------------

Zahtev za izručenje Ganića do kraja nedelje

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je juče da će srpske vlasti do kraja nedelje uputiti zahtev Velikoj Britaniji za izručenje člana ratnog Predsedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića (64), koji je u pritvoru u Londonu. „Očekujem da ćemo u toku ove nedelje svu dokumentaciju pripremiti i uputiti Velikoj Britaniji”, rekla je ona novinarima u Skupštini Srbije i dodala da je reč o dokumentaciji od nekoliko stotina strana koja treba da bude prevedena i na engleski jezik.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu poternice koju je za njim i još 18 osoba iz BiH Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. maja 1992. godine.

Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića decembra 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu – vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

D. Č.

[objavljeno: 10/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.