SDA: Usvajanje modifikovanog ANP jedino rešenje za prevazilaženje trenutnog zastoja u BiH

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Avg.2019, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDA: Usvajanje modifikovanog ANP jedino rešenje za prevazilaženje trenutnog zastoja u BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je danas da je jedino rešenje za prevazilaženje trenutnih zastoja u procesu evroatlantskih integracija i formiranju novog saziva Saveta ministara BiH usvajanje modifikovanog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

"ANP, čiji sadržaj će zadovoljiti sve strane u BiH, i čije će sprovođenje biti kredibilno, potrebno je usvojiti bez odlaganja. To je zakonska obaveza, ali i deo sporazuma koji su potpisali stranački lideri SDA, HDZ i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << SNSD", naveli su iz ove stranke.

Usvajanje ANP automatski znači aktivaciju Akcionog plana za ulazak BiH u NATO (MAP).

Iz SDA su dalje upozorili da bi odbijanje dijaloga i kompromisnog reešenja moglo da ima negativne posledice za proces formiranja Saveta ministara i za nastavak evroatlanskih integracija, kao i za ukupnu situaciju u BiH.

"Ukoliko odbije kompromisno rešenje, (lider SNSD Milorad) Dodik će pokazati da ne poštuje Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje je sam potpisao i biće u potpunosti odgovaran za sve posledice koje će nastupiti", navedeno je u saopštenju.

SDA smatra da Dodikova najava da će odlukom Narodne skupštine RS pokušati osporiti nadležnost Oružanih snaga, SIPA, pravosuđa na nivou BiH i drugih institucija, predstavlja direktan udar na Ustav i pretnju stabilnosti i miru u BiH.

"To mora biti i najozbiljniji alarm OHR i članicama Saveta za implementaciju mira, kako bi na vreme upozorili vlade svojih zemalja i Saveta bezbednosti i sprečili antidejtonske aktivnosti", naveli su u saopštenju.

SDA je još upozorila da će Dodik, ako odluči da krene u teško kršenje Ustava i zakona, odvesti BiH u stanje haosa i najveću krizu od Dejtona do danas, kao i ugroziti stabilnost u BiH i regionu.

"Posledice takvog razvoja događaja bile bi teške za sve, ali Dodik mora biti svestan da će upravo on izvući najdeblji kraj u svemu tome", rečeno je iz SDA.

Dodik je upozorio da će, ako do 5. septembra ne bude formiran novi Savet ministara BiH, u kome će biti i kadrovi SNSD, Narodna skupština RS doneti odluke kojima će RS izaći iz Oružanih snaga BiH, sistema indirektnih poreza, kao i da neće priznavati nadležnost Suda i Tužilaštva BiH, te SIPA na teritoriji ovog entiteta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.