Izvor: B92, 10.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SCG: U BiH bio građanski sukob

Hag -- U odbrani od tužbe BiH, SCG tvrdi da rat u BiH nije bio posledica spoljne agresije, već građanski sukob tri etničke grupe.

"Ni u kom slučaju taj rat nije bio pokušaj Srbije da uništi bilo koju etničku grupu", rekao je pred Međunarodnim sudom pravde glavni zastupnik SCG Radoslav Stojanović, precizirajući da je u Beogradu tokom rata živelo 20.000 Muslimana, koje niko nije ugrožavao.

Ocenjujući da je slika bosanskog rata mnogo komplikovanija od one >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koju je sudu predstavila BiH, on je iz knjige bivšeg komandanta Unprofora, britanskog generala Majkla Rouza, citirao da sukob nije bio "invazija jedne strane, već građanski rat" u kojem su "Srbi i Hrvati želeli da se odvoje i pripoje svojim maticama".

Stojanović je kazao da se JNA iz BiH povukla u maju 1992. i da posle toga jugoslovenska vojska nije učestvovala u ratu, ako se izuzmu sporadična dejstva za odbranu državne granice.

U Srbiji tokom rata u BiH nikada nije bila sprovedena mobilizacija, ali su preko Drine odlazile dobrovoljačke snage Srba koji su bili poreklom iz Bosne i Hrvatske, kazao je zastupnik SCG, navodeći kao primer Vojislava Šešelja, Dragoslava Bokana i Mirka Jovića. Vojsku Republike Srpske formirali su, po njegovim rečima, oficiri JNA koji su bili "državljani BiH" i koji su želeli da ostanu u Bosni.

Cilj rata svih strana bilo je zauzimanje i kontrola teritorija koje su smatrale svojim, naznačio je Stojanović. Muslimani su polagali pravo na celu teritoriju BiH, a Srbi i Hrvati su priznavali njihovo pravo da imaju kontrolu nad delom teritorije čija je veličina, međutim, bila sporna.

"Jasno je bio cilj da se sa srpske teritorije protera vojno sposobno stanovništvo koje je bilo baza neprijateljskih snaga, ali to su radile sve strane", naznačio je Stojanović, dodajući da je stanovništvo bežalo i od ratnih dejstava.

Za rat su se sve strane pripremale unapred formiranjem oružanih snaga i naoružavanjem stanovništva. Kao dokaz za to, on je iz knjige CIA "Balkansko ratište" citirao reči muslimanskog lidera Alije Izetbegovića da je Patriotska liga formirana u junu 1991. Srbi i Hrvati imali su podršku matičnih država, a Muslimani islamskih zemalja.

Kao dokaz da "na srpskoj strani nije bilo ratnog projekta u decembru 1991", Stojanović je naveo da je Srpska demokratska stranka tada prihvatila da BiH bude nezavisna država, ali kao konfederacija tri entiteta. SDS je početkom 1992. prihvatila i Kutiljerov plan koji je to predviđao, koji je Izetbegović prvo prihvatio, pa odbacio.

Procenat Muslimana u BiH porastao posle rata

Glavni pravni zastupnik SCG Radoslav Stojanović rekao je danas pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu da SCG nije mogla počiniti genocid nad nesrbima u BiH zato što se procentualni udeo Muslimana u ukupnom stanovništvu posle rata povećao.

Pozivajući se na nalaze demografa Eve Tabo, eksperta optužbe na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom, Stojanović je tvrdio da su 1991. Muslimani činili 44,2 odsto stanovništva BiH, a da je 1997. taj procenat bio 45,5 odsto.

"Nezamislivo je da etnička grupa, navodno žrtva genocida, poveća prisustvo na teritoriji na kojoj je genocid nad njom navodno počinjen", rekao je Stojanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.