SAD zabrinute zbog BiH

Izvor: S media, 02.Sep.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD zabrinute zbog BiH

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Stjuart Džons izjavio da je administracija SAD zabrinuta zbog situacije u BiH, jer ne vidi konkretnu realizaciju postavljenih ciljeva na putu ka evroatlanskim integracijama.

"Američka vlada je zabrinuta zato što nismo videli praktične akcije koje odražavaju privrženost ka evroatlanskim integracijama", rekao je Džons na kraju današnje posete Banjaluci.

On je naglasio da je zajedno sa direktorom Sekretarijata Veća >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Evropske unije za zapadni Balkan, istočnu Evropu i Centralnu Aziju Zoltanom Martinusom došao u BiH kako bi se razgovaralo o zajedničkoj viziji daljih evropskih integracija te zemlje.

Američki diplomata je naveo i da su njih dvojica tokom posete Banjaluci više slušali političke lidere kako bi čuli njihove stavove i videli praktične mogućnosti i dodao da je zadovoljan onim što su čuli.

Martinus je ocenio da u BiH postoji spremnost političara, bez obzira na njihovu etničku privrženost, da saradjuju i koriste savete i upustva na putu ka evroatlanskim integracijama.

Prema njegovim rečima, poteškoće se javljaju kada spremnost za evropske integracije treba da bude pretočena u konkretne akcije.

"Svrha naše posete je jasna - da se vidi kakve mogućnosti postoje, kako mi možemo pomoći, na koji način i kako BiH može bolje to da uradi", naveo je Martinus.

Džons i Martinus danas su u Banjaluci odvojeno razgovarali sa predsednikom i premijerom Republike Srpske Rajkom Kuzmanovićem i Miloradom Dodikom, kao i sa liderima Partije demokratskog progresa Mladenom Ivanićem i Demokratske partije Draganom Čavićem.

Oni će sutra u Sarajevu razgovarati sa članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem, predsednikom Socijaldemokratske partije BiH Zlatkom Lagumdžijom, predsednikom SDA Sulejmanom Tihićem, predsednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem i predsednikom HDZ 1990 Božom Ljubićem.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.