SAD podržale imenovanje Incka za naslednika Lajčaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD podržale imenovanje Incka za naslednika Lajčaka

VAŠINGTON - SAD su podržale imenovanje austrijskog diplomate Valentina Incka za novog visokog predstavnika u BiH, javio je danas radio Slobodna Evropa, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Kako se navodi, Incko je dobio prolaznu ocenu posle susreta sa predstavncima američke adminstracije.

Pre nego što je dobio pristanak SAD za obavaljnje dužnosti visokog predstavnika u BiH, Amerikanci su austrijskom diplomati postavili uslov.

Incko je morao, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako se navodi, da obeća da se neće suzdržavati od korišćenja bonskih ovlašćenja, koja daju pravo visokom predstavniku da smenjuje zvaničnike u BiH i da nameće odluke.

Nakon odlaska Miroslava Lajčaka na mesto šefa diplomatije Slovačke, šefovi diplomatija EU su se u februaru dogovorili da kandidat EU za visokog predstavnika bude Incko, s tim da se o tome obave konsultacije i sa clanicama Saveta za primenu Dejtonskog sporazuma izvan EU - SAD, Rusijom i Turskom. Predlog su ranije podržale Moskva i Ankara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.