„Rusko selo” dobilo ime, ali ne i stanare

Izvor: Politika, 08.Jun.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Rusko selo” dobilo ime, ali ne i stanare

Često osporavano turističko naseljekoje se gradina brdu iznad Svetog Stefana i čini ga 20 vila, svaka od 120 do 140 kvadrata, za sada i bez vode i struje, ali i stanovnika

Sveti Stefan – Uz crkvu Sveta nedelja na samom brdu iznad Svetog Stefana,dobuju kasnoproletnja kiša i – tišina. „Rusko selo”,započeto pre tri godine,svakako jedan od simbola građevinskog „napada” na jug Jadrana,nije dobilo vodu,ni struju,pa dakako ni – >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stanare.

I dok uz samu obalu bruje bageri i dizalice,iako je građevinska sezona zbog turističke formalno prekinuta,ovde,podaleko od obale,gde bi moglo da se radi celog leta,ni žive duše.Dvadeset kuća koje su načičkane uz crkvu Sveta nedelja,koja potiče iz 14.veka,stigle su pod krov,urađen je i deo fasada,a zanatski radovi nisu ni započeti.Između kuća razasut građevinski materijal, makadam i blato.

–Sada se ovo zove „carsko selo”,smeši se momak u odelu firme „Trejdjunik” koji stoji na kapiji i očigledno je zadužen da čuva gradilište.– Ne znam zašto i kako je ime promenjeno,ali valjda biće to lepo,zaista carsko naselje.

Sagovornik,koji insistira da ostane anoniman („za izjave su zaduženi drugi”),veli da će u junu naredne godine stići vlasnici.I njihovi gosti.

–Selo ima dvadeset vila,a svaka je površine od 120 do 140 kvadrata.Objekte prodaje „Trejdjunik”,dole u Budvi,tamo gde je naše veliko gradilište(poslovno-stambeni kompleks „Plaza”).Voda će stići kada proradi regionalni vodovod.Sledi izmeštanje dalekovoda,koji prolazi iznad samog naselja,a onda će sve vile dobiti struju,kaže čuvar „carskog sela” u letnjem periodu.

Na gradilištu saznajemo da će enterijer biti uređivan po želji kupaca.Onaj ko kupi nezavršeni objekat,kazaće kakvu keramiku želi,kakve hoće podove, kuhinje,kupatila,terase i slično.Koja je cena u pitanjui kakvo je interesovanje,nismo saznali.Telefon na gradilištu „Trejdjunika” uporno zvoni,ali niko ne podiže slušalicu.

Gradnja „carskog sela” započeta jeu vreme najvećeg buma u prometu nekretnina na ovom području.Neki meštani su prodali zemlju oko crkve Sveta nedelja i groblja oko nje koje je aktivno i gde se sahranjuju meštani Tudorovića, Đenaša i drugih sela.Kuće pod crvenim krovovima,do kojih se stiže uzanim putem koji odvaja od jadranske magistrale,dugačkim oko trikilometra,zatvorile su staru crkvu iz nemanjićkog perioda s obe strane.

Na brdu koje dominira obalom,od kojeg do grada-hotela Sveti Stefan vazdušna trasaiznosi svega nekoliko stotina metara,sada se s plaža vide novi krovovi,a crkva je „zazidana”.Ljutili su se meštani SvetogStefana i Miločera, prijatelji ovih sela i južne obale, arhitekte i ostali. Ispostavilo se da je selo započeto divlje, bilo je i inspekcijskih intervencija, ali kuće su stigle pod krov.

Dugo se nije znalo ko je investitor, iako je bilo uočljivo da su na gradilištu radnici i mašine „Trejdjunika”.Da li iza ove poznate firme,koja je uspešno sagradila hotel „Splendid”,stoje zaista neki Rusi,ili su oni,pak,bili potencijalni kupci,zasad se ne saopštava.Vile su na prodaju,a kupaca je sve manje.

Finansijska kriza uveliko trese i Crnu Goru i njenu obalu,promet nekretnina je drastično pao.Stanovi i kuće uz samu obalu nude se po cenama koje su i tri puta niže nego što je to bilo 2006. i 2007. godine,ali je interesovanje slabo.Možda i na brdu iznad Svetog Stefana čekaju bolje dane,pa im se ne žuri.Ili će,kako tvrde zlobniji,i „carsko selo” kao i drugi započeti,a nezavršeni i neprodati objekti uz more,ostati „spomenik pohlepe”.

Savo Gregović

[objavljeno: 08/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.