Izvor: S media, 04.Apr.2013, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija naoružavala Sloveniju tokom rata u SFRJ

Slovenija je tokom embarga Ujedinjenih nacija početkom devedesetih, u vreme raspada SFRJ, primila od Ruske Federacije više stotina savremenih raketa SA-16 i AT-4, koje su korišćene u sukobima sa Jugoslovenskom narodnom armijom, pokazuje istraživanje slovenačkih novinara Blaža Zgage i Mateja Šurca, koje su objavili u svojoj knjizi „U ime države“. Oni u knjizi na kojoj su radili više od godinu dana navode i da je Slovenija pomenute rakete platila Rusiji više od 30 >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << miliona dolara.

Autori pišu i o prodaji municije i minsko-eksplozivnih sredstava iz skladišta JNA, koja je osvojila slovenačka Teritorijalna odbrana, ali i onih koje je JNA napustila u Sloveniji posle odlaska u oktobru 1991.

"Slovenija je prodala više hiljada tona vojnih zaliha Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, i to za više desetina miliona maraka i dolara u gotovini. Ta suma je mahom završavala u Ministarstvu odbrane Slovenije, koje je vodio Janez Janša", kaže Zgaga za Danas.

Kako ističe, Slovenci su još u jesen 1990, iako je SFRJ zvanično postojala, prodavali protivoklopno i protivavionsko oružje Hrvatskoj. "Čak se događalo i da su uzeli novac unapred, oružje nisu dostavili, a novac nikada nisu vratili."

On ističe da su za mnoge pošiljke brodovima našli finansijske transakcije u milionima dolara upućenih preduzeću Cenreks, koje je u vlasništvu poljske vojne obaveštajne službe VSI i ukrajinskog preduzeća Global Tehnolodžis Internašnal.

Trgovci oružjem postali društvena elita



"Iz Bugarske oružje je slalo i državno preduzeće Kinteks. Sve to je bilo od velikog značaja za slovenačku vojnu odbranu, jer je došlo samo sedam dana pre osamostaljenja. Sa tim oružjem je Slovenija verovatno mogla oboriti više helikoptera JNA za vreme desetodnevnog sukoba u junu 1991", kaže Zgaga. On naglašava da su trgovci oružjem za vreme ratova u nekadašnjoj SFRJ zaradili dosta novca, postali društvena elita i kasnije nastavljali svoje nemoralno delovanje u svim segmentima društva.

- I danas su države nastale na području nekadašnje SFRJ pod uticajem ratnih profitera, a milioni nekad ponosnih ljudi žive u strahu i bez perspektive, kaže Zgaga.

(Danas)

Foto: BetaPhoto/AP Photo/Ahn Young-joon

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija naoružavala Sloveniju u ratu

Izvor: OkRadio.rs, 04.Apr.2013

Ruska Federacija je tokom rata devedesetih naoružavala Sloveniju, pokazalo je istraživanje slovenačkih novinara Blaža Zgage i Mateja Šurca. Slovenija je tokom embarga Ujedinjenih nacija početkom devedesetih, u vreme raspada SFRJ, primila od Ruske Federacije više stotina savremenih raketa SA-16...

Nastavak na OkRadio.rs...

Rusi naoružavali Sloveniju tokom rata u SFRJ

Izvor: Kurir, 05.Apr.2013, 13:04

Ljubljana rakete SA-16 i AT-4 platila Rusiji više od 30 miliona dolara..BEOGRAD - Slovenija je tokom embarga Ujedinjenih nacija početkom devedesetih, u vreme raspada SFRJ, primila od Ruske Federacije više stotina savremenih raketa SA-16 i AT-4, koje su korišćene u sukobima sa Jugoslovenskom narodnom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.