Rusi zavrnuli gas Bosni

Izvor: Vesti-online.com, 23.Okt.2014, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi zavrnuli gas Bosni

Dodatno smanjenje isporuke gasa prema Bosni i Hercegovini iz Rusije uticalo je na poteškoće u isporuci ovog energenta krajnjim potrošačima, rekao je direktor kompanije "BH-gas" Mirza Sendijarević.

BiH dobjia za trećinu manje gasa

 

Sendijarević je rekao da je "Gasprom eksport" zvanično obavestio uvoznika gasa, kompaniju "Energoinvest" Sarajevo, da do smanjenih isporuka gasa dolazi zbog skladištenja većih količina u podzemna skladišta u Rusiji da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bi se osigurala pouzdana isporuka preko teritorije Ukrajine prema evropskim potrošačima tokom zimske sezone.

 

"U BiH do sada nisu izgrađena skladišta iz kojih bi se mogao koristiti gas neko vreme u slučaju naglog prekida isporuke, a reč je o velikoj investiciji čija bi realizacija potrajala nekoliko godina. 'BH-gas' za sada ima ugovor sa jednom kompanijom o isporuci gasa u kriznim situacijama, a od početka godine radi na iznalaženju alternativnih rešenja koja će pojačati sigurnost snabdevanja", saopštio je Sendijarević.

 

On je naveo da su tokom jučerašnjeg dana "BH-gasu" isporučene za 35 odsto manje količine gasa od naručenih i da ova kompanija intenzivno radi na pronalaženju alternativnih rešenja u skladu sa svojim ingerencijama i mogućnostima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.