Rumunski mediji u teškoj situaciji

Izvor: S media, 03.Maj.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunski mediji u teškoj situaciji

Povodom Svetskog dana slobode medija "Klub rumunske štampe" ocenio je da se rumunski mediji nalaze u najtežem položaju od decembra 1989. godine zbog ekonomske krize i "neprijateljskog stava vlasti".

"Ove godine isto kao i prošle, rumunski mediji se nalaze pod pritiskom nepovoljne ekonomske situacije u zemlji u kojoj je neprijateljski stav prema novinarima došao do nivoa državne politike", navodi se u saopštenju CRP.

Mediji u Rumuniji se suočavaju i sa "dramatičnim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << promenama" jer se menjaju generacije i mentaliteti, što prouzrokuje u nekim slučajevima odustajanje od standarda kvaliteta u novinarskoj profesiji, ocenio je CRP.

Agencija za kontrolu štampe (AMP) je objavila danas izveštaj o situaciji u rumunskim medijima, u kojem se navodi da je prošle godine zbog ekonomske krize otpušteno oko 3.000 novinara i tehničkog osoblja i zatvoreno oko deset štampanih medija zbog pada prihoda od reklama.

AMP navodi da je zbog te situacije štampa nailazi na političke i ekonomske pritiske, kao i na "kampanju diskreditovanja novinara iz velikih medijskih grupa koju predvodi predsednik Trajan Basesku".

Izveštaj AMP ukazuje da je javna televizija TVR "osetljiva na političke pritiske, zbog čega su novinari te institucije nezadovoljni i sve cešće šalju zabrinjavajuće signale".

Predstavnici medija izražavaju zabrinutost u vezi sa statusom novinara i štampe uopšte, jer su izloženi otvorenoj kampanji diskreditovanja.

Predsednik Trajan Basesku je tokom prošlogodišnje predizborne kampanje odbijao da učestvuje u emisijama uglednih privatnih televizija Realitatea i Antena 3, a vlasnike tih televizija nazivao je "mogulima" i prikazivao ih kao krivce za loše stanje u zemlji.

Pre nekoliko godina Basesku je jednu novinarku Antene 3 nazvao "smrdljivom cigankom" i više puta je tužio pojedine novinare.

Premijer Emil Bok je nedavno oteo mikrofon iz ruke novinarke TV Realitatea da bi rekao, kakio je kazao, "istinu protiv dezinformacija" te televizije.

Vladajuća Demokratska liberalna partija (PDL), čiji je Bok predsednik, odlučila je da nijedan ministar te partije ne učestvuje u emisijama TV Realitatea i Antena 3.

TV Realitatea je danas u emisiji na temu slobode medija, na stolicu namenjenu predstavniku vladajuće PDL stavila lutku, uz komentar da to čini povodom dana slobodne štampe.

U Rumuniji, ipak, ima i političara koji upozoravaju da nije dobro da se ulazi "u rat" sa štampom jer u takvom ratu nijedan političar nikada nije pobedio.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.