Rumunija odlaže uvodjenje evra

Izvor: S media, 18.Apr.2010, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija odlaže uvodjenje evra

Guverner Centralne banke Rumunije Mugur Isaresku je izjavio da će njegova zemlja odložiti uvodjenje evra, planirano za 2015. godinu.

"Odlaganje za godinu ili dve je manje važno od potrebe da u evrozonu udjemo dobro pripremljeni", izjavio je Isaresku i dodao da je neophodna bolja i duža priprema za promenu monetarnog sistema, preneo je Internet portal SEEbiz.eu.

Prema rečima guvernera, rumunska vlada će nastaviti da se priprema za uvodjenje evra 2015. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Cilj o ulasku u pretdpristupni program za članstvo u evrozoni (ERM dva) 2012. će biti teško ostvariv zbog protivljenja jednog dela javnosti traženim reformama, posebno svodjenju budžetskog manjka ispod tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kazao je savetnik guvernera Lucian Kroitoru.

Rumunija je 2009. imala budžetski manjak od 7,2 odsto, a planira da ove godine taj indikator dovede do 5,9 odsto BDP-a.

Sistem "ERM dva" predvidja da svaka zemlja kandidat treba da u njemu provede najmanje dve godine i da fluktuaciju domaće valute u odnosu na evro održi na 15 odsto.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.