Rumunija ne odbacuje učešće u projektu Južni tok

Izvor: S media, 18.Avg.2009, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija ne odbacuje učešće u projektu Južni tok

Rumunija ne odbacuje učešće u projektu Južni tok, ali do sada nije bila pozvana, izjavio rumunski ministar ekonomije Adrijan Videanu.

Glavni prioritet Rumunije je projekat gasovoda Nabuko jer taj projekat "garantuje energetsku bezbednost zemlje" time što će rešiti dva suštinska problema - diverzifikaciju trasa i resursa, rekao je Videanu za radio RFI.

Paralelno s projektom Nabuko, Bukurešt ne isključuje druge projekte koji bi konsolidovali energetsku sigurnost >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Rumunije, ali "za Južni tok zemlja nije dobila zvanični poziv", pa se ne može "pozvati sama na ručak i sesti za sto", rekao je ministar.

Rumunija će obezbediti ruskoj strani sve relevantne podatke za završetak studije o projektu Južni tok, ali se ne može izjasniti o tome "dok nema zvaničnog poziva da učestvuje u projektu", precizirao je Videanu.

Rumunski ministar ekonomije krajem maja se sastao u Moskvi s ruskim kolegom Sergejem Šmatkom s kojim je razgovarao o saradnji u oblasti energetike izmedju Romgaza i Gasproma.

Gasprom je tada zatražio saglasnost Rumunije da Rusiji obezbedi odredjene tehničke podatke iz zone Crnog mora koji su potrebni u izgradnji gasovoda Južni tok.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.