Izvor: B92, 22.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija dobila novu vladu

Bukurešt -- Na zajedničkoj sednici obaju domova Skupštine Rumunije izglasano je poverenje novoj vladi desnice i levice premijera Emila Boka.

Prilikom glasanja, 324 poslanika je bilo za, a 115 protiv. Premijer Emil Bok i ministri njegovog kabineta položiće večeras zakletvu pred predsednikom Republike Trajanom Baseskuom. Ministre nove vlade su u jednakom broju podelile Demokratska-liberalna partija (PD-L) koja daje i premijera, i Socijaldemokratska partija (PSD) koja ima vicepremijera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Pošto su na parlamentarnim izborima 30. novembra ostvarile tesne rezultate, PD-L i PSD su odlučile da, u uslovima ekonomske krize, formiraju koaliciju sa zajedničkom većinom od više od 70 odsto poslanika u parlamentu da bi osigurale ekonomsku i političku stabilnost zemlje.

Premijer Emil Bok je predstavio danas u parlamentu program vlade sastavljen na osnovu najznačajnijih elemenata programa desnice i levice.

Cilj je nastavljanje ekonomskog razvoja uz istovremeno ublažavanje posledica ekonomske krize.

Emil Bok je naveo da su glavni ciljevi njegove vlade uspostavljanje klime stabilnosti, očuvanje radnih mesta i otvaranje novih, smanjenje javnih troškova, nastavak reforme pravosuđa, prosvete i zdravstva, podrška poljoprivredi i malim i srednjim preduzećima, izgradnja socijalnih stanova.

Novi premijer je rekao da su "i levica i desnica obavezne da praktikuju nov način vođenja politike - da osiguraju stabilnost u zemlji jer su tako birači odlučili".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.