Izvor: B92, 15.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija dobila drugog mandatara

Bukurešt -- Rumunski predsednik Trajan Basesku imenovao je lidera Demokratsko-liberalne partije (PDL) Emila Boka za novog mandatara za sastav vlade.

To se dogodilo nakon što je prethodni kandidat, Teodor Stoložan, saopštio da je povukao saglasnost da bude mandatar jer nije dobio dovoljno garancija od lidera nove koalicije.

Bok, koji je gradonačelnik Kluža, grada na severozapadu Rumunije, imaće zadatak da formira vladu sa socijaldemokratama (PSD), s kojima je njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partija juče potpisala koalicioni sporazum o formiranju vlade levog centra.

Na parlamentarnim izborima 30. novembra opoziciona stranka PSD osvojila je 33 odsto glasova, a PDL, formiran prošle godine ujedinjenjem Baseskuove Demokratske stranke i grupe koja se odvojila od bivše vladajuće Nacionalne liberalne partije, 32,36 odsto.

Basesku je prethodno, u sredu, imenovao za mandatara ekonomistu Stoložana, bivšeg premijera i ministra finansija i jednog od trojice političara kojima Rumuni najviše veruju.

"Odlučio sam da podnesem ostavku na položaj mandatara", rekao je Stoložan, prenele su agencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.