Izvor: B92, 09.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija: Zakon protiv korupcije

Bukurešt, Kluž -- Gornji dom rumunskog parlamenta usvojio je jednoglasno Zakon o formiranju Agencije za integritet.

To je institucija za borbu protiv korupcije, čije formiranje je već duže vreme tražila Evropska komisija. Agencija za integritet je autonomna institucija, koja ima ulogu da utvrdi sukob interesa i spreči korupciju, s pravom da kontroliše neslaganja među prijavama o imovini i realne imovine zvaničnika i visokih funkcionera.

Zakon predviđa stroge >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mere u slučaju da se na kraju mandata pronađu razlike u imovini koja nema zakonsko pokriće u odnosu na prijave o imovini na početku mandata funkcionera.

U flagrantnim slučajevima nelegalni višak imovine će biti konfiskovan, a dotične osobe na tri godine izgubiće pravo da zauzimaju javne položaje.

Taj zakon je već duže vreme razmatran u parlamentarnim komisijama, ali tek sada Senat je pokazao političku volju da ga odobri.

Premijer Kalin Popesku Taričeanu je posle usvajanja Zakona naveo da je zadovoljan naporima parlamenta i vlade da se "usredsrede na značajne probleme za Rumuniju".

Evropski komesar za pravosuđe Franko Fratini pozdravio je danas usvajanje Zakona o formiranju Agencije za integritet i pozvao vlasti Rumunije da taj zakon i primene.

20.000 za suspendovanog predsednika

Više od 20.000 ljudi okupilo se danas na ulicama grada Kluža da bi dali podršku predsedniku Trajanu Baseskuu, koji je suspendovan do 19. maja, kada će u parlamentu u kojem opozicija ima većinu, biti održan referendum o optužbama protiv njega.

Demonstranti su uzvikivali "Lopovi" i "Basesku, vrati se u palatu, parlament raspušten" i pozivali Baseskua da se vrati u predsedništvo i nastavi borbu protiv korupcije.

Obraćajući se demonstrantima Basesku je optužio bogate poslovne ljude i političare da su ga smenili i obećao im da će reformisati rumunsku političku klasu ako pobedi na referendumu i ako ponovo bude obavljao predsedničku dužnost, javio je AP.

Ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da bi Basesku, bivši kapetan broda koji je najpopularniji rumunski političar, lako pobedio na referendumu sa više od 20 odsto osvojenih glasova.

Parlament je suspendovo Baseskua prošlog meseca zbog navodnih kršenja ustava. On je međutim optužio bivšeg predsednika Jona Ilieskua da je odgovoran za tu odluku.

Ustavni sud je presudio da Basesku nije prekršio ustav, ali kako njegova presuda nije obavezujuća parlamentarci su je odbacili, tvrdeći da je predsednik podsticao političke svađe i uzurpirao vlast premijera.

Basesku, koji je bio gradonačelnik Bukurešta, na mestu predsednika Rumunije 2004. godine nasledio je Ilieskua i obećao da će zaustaviti sve prisutniju korupciju.

Ilijeskuova opoziciona Socijal demokratska partija održala je takođe danas manji skup u gradu Sibiu. Predsednik stranke Mirčea Đoana je tom prilikom pozvao ljude da glasaju protiv Baseskua, koga je optužio za kršenje ustava i za koga je rekao da je pretnja demokratiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.