Rumuni biraju novog šefa države

Izvor: RTS, 16.Nov.2014, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumuni biraju novog šefa države

Građani Rumunije biraju novog predsednika. U drugi krug izbora ušli su trenutni premijer Viktor Ponta i Klaus Johanis, kog podržava sadašnji predsednik Trajan Basesku. Prema poslednjnim anketama, Ponta je ima više šansi za pobedu.

Odlazeći predsednik Trajan Basesku, koji je na vlasti deset godina, u drugom krugu bezrezervno podržava Klausa Johanisa i oštro napada premijera Viktora Pontu, prenosi Beta.

Iako mu ustav ne dozvoljava da učestvuje u predozbornoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kampanji, Basesku poziva Rumune da glasaju za Johanisa.

Na političkoj sceni Rumunije došlo je do promena jer su se u Hrišćansko-liberalnoj alijansi (ACL) pre nekoliko meseci ujedinile Demokratska liberalna partija (PDL), na čelu sa Vasileom Blagom i Nacionalna liberalna partija (PNL), čiji je novi predsednik postao Johanis.

Situacija se dodatno zakomplikovala početkom godine kada je predsednik Nacionalne liberalne partije (PNL) Krin Antonesku neočekivano napustio Socijal-liberalnu uniju, koja je bila zajednički projekat sa Socijaldemokratskom partijom Viktora Ponte.

Antonesku i njegovi ministri napustili su vladu Viktora Ponte, a Antonesku je, bez objašnjenja, podneo ostavku i kao predsednik PNL. Na njegovo mesto izabran je Klaus Johanis, sada Baseskuov predsednički kandidat.

Ukoliko pobedi Klaus Johanis, Rumunija će funkcionisati kao prethodnih deset godina jer ga podržavaju isti političari koji su bili na vlasti do 2012. godine, kada je na parlamentarnim izborima pobedila Socijal-liberalna unija i Ponta postao premijer.

Prema poslednjim anketama, na Ponta bi na izborima osvojio 54 odsto glasova, dok bi za Johanisa glasalo 46 odsto.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.