Rukovodstva SDSM i VMRO DPMNE razmatraju poteze posle referenduma u Makedoniji

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Okt.2018, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rukovodstva SDSM i VMRO DPMNE razmatraju poteze posle referenduma u Makedoniji

Najviši organi vladajuće partije u Makedoniji SDSM i opozicionog VMRO DPMNE razmatraće večeras situaciju u zemlji posle nedeljnog referenduma i poteze za rešavanje novonastale krize.

Izvršni odbor SDSM će utvrditi sledeće korake s obzirom na najavljene konsultacije s VMRO DPMNE o mogucnosti saradnje na donošenju ustavnih izmena predviđnenih sporazumom o rešavanju spora s Grčkom, kao i mogućnosti skorih prevremenih izbora, ako ti razgovori ne uspeju.

Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sednice Izvršnog odbora, verovatno će biti zakazan i Centralni odbor, da bi ovlastio lidera SDSM i premijera Zorana Zaeva da preduzme aktivnosti za rešavanje situacije nastale nakon referenduma o sporazumu s Grčkom, za koji vlast smatra da je uspeo, a opozicija da je propao.

Prema onlajn izdanju dnevnika "Sloboden pečat", iako u vladajućoj stranci postoje različita mišljenja o tome šta treba uraditi, preovlađuje stav o potreb da treba da se pregovora s VMRO DPMNE kako bi se postigla dvotrećionska većina u Sobranju, potrebna za promenu Ustava predviđenu sporazumom s Grčkom.

Zaev je prethodnih dana najavljivao da će prednost dati pregovorima o mogućnosti dogovora s opozicijom o tome, ali je je to ograničio na najviše deset dana, dok bi potom eventualno tražio prevremene parlamentarne izbore.

Istovremeno večeras će zsedati i Izvršni komitet opozicione VMRO DPMNE, a sutra i njen Centralni komitet, iako je portparol te stranke juče rekao da opozicioni poslanici neće glasati za amandmane na Ustav o promeni naziva države, jer referendum nije uspeo.

Poslanici koalicije oko VMRO DPMNE danas su u Soranju tražili formiranje anketnog odbora za ispitivanje celokupnog referendumskog procesa, jer smatraju da je bilo krupnih neregularnosti.

Na nedeljnom referendumu u Makedoniji, na kojem nije postignut izlazni cenzus, po 98,61 obrađenih glasačkih listića, za dogovor sa Grčkom je glasalo 91,4 odsto ili 605.016 građana.

To je, po vladajućoj koaliciji, dovoljna većina da bi se ustavnim izmenama nastavilo sprovođenje sporazuma s Grčkom.

Takvo tumačenje rezultata refereduma deli Vlada Grčke, kao i SAD i Evropska unija, dok Rusija ima stav kao VMRO DPMNE - da refeferedum nije uspeo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.