Ronioci i arheolozi pretražuju Jadran

Izvor: Politika, 08.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ronioci i arheolozi pretražuju Jadran

Prvi korak u novoj strategiji je vraćanje iz mora izvađenih predmeta koji su u privatnim kolekcijama, kafanama i kafićima i njihova selidba u vitrine muzeja

Herceg Novi – Regionalni ronilački centar u Bijeloj za obuku ronilaca i podvodno razminiranje namerava da pola miliona evra vrednu opremu stavi na raspolaganje arheolozima za istraživanja crnogorskog podmorja. Za novac zarađen obukama ronilaca iz inostranstva i razminiranjem, Regionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << centar se opremio najsavremenijom opremom i tehnikom za istraživanje morskog dna do dubina od 120 metara. Tu su ronilačke boce, mamut pumpe za usisavanje sa dna, liftovi za dizanje velikih tereta pod vodom, podvodni telefoni za komunikaciju ronilaca, najsavremenije kamere... Deo opreme je donacija SAD i EU.

Direktor Regionalnog centra Veselin Mijajlović, kaže da centar iz Bijele u saradnji sa sličnim ustanovama u zemljama jadranske obale planira zaštitu kulturnog blaga Jadrana. Istraživanje i zaštita kulturnog blaga crnogorskog podmorja na kome je nekoliko desetina lokacija sa vrednim nalazištima potonulih brodova, bili bi deo nove strategije kojom bi se dovodio veći broj ronilaca turista. Istovremeno, oformilo bi se odeljenje koje sa tužilaštvom sarađuje u otkrivanju krađe i preprodaje umetničkih predmeta. Prvi korak u novoj strategiji bilo bi vraćanje iz mora izvađenih predmeta koji su sada u privatnim kolekcijama, kafanama, kafićima i njihova selidba u vitrine javnih i kulturnih ustanova, naročito na severu Crne Gore.

Ovo su planovi koji se razrađuju u vreme dok se u novom tehničkom bloku Regionalnog centra u Bijeloj montira nova oprema koju će u obuci podvodnog deminiranja prvi koristili policajci i vojnici Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore od 10. novembra. U Centru kažu da su i arheolozi dobrodošli na obuku kako bi se što pre krenulo u podmorska istraživanja jer se ona bez ovih stručnjaka po zakonu ne mogu sprovesti. Inače, u Crnoj Gori samo je jedan arheolog sa završenom ronilačkom obukom.

A. Gavrilović

[objavljeno: 09/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.