Izvor: B92, 28.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romi proterani u šumu

Ljubljana -- Stanovnici mesta blizu Ljubljane proterali 35 Roma u šumu i zabranili im povratak.

Romi iz romskog naselja Dečje selo već drugu noć provode u šumi, gde su ih proterali žitelji obližnjeg mesta Ambrus. U grupi od 35 Roma, koji se ne usuđuju da se vrate, su i trudnica i 20 dece, stare od tri meseca do 15 godina.

Predstavnici romskog društva iz Novog Mesta se trude da prognanima nabave šatore od Crvenog krsta i navode da bi Romi želeli da se vrate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kućama ili da se odsele, ako im bude ponuđena nova lokacija za naselje.

Proterivanje Roma je kulminacija protesta žitelja Ambrusa, koji traje već nedelju dana, koji zahtevaju da Romi budu iseljeni iz njihovog okruženja iz bezbednosnih i ekoloških razloga, preteći i bojkotom drugog kruga lokalnih izbora, koji su u toku u Sloveniji. Revolt je izazvala tuča Jožeta Šinkovca iz Ambrusa i, kako se prvo mislilo, Roma iz obližnjeg romskog naselja. Kasnije se ispostavilo da se ne radi o Romu, već o Slovencu Romanu Čmaku, koji je privremeno bivao u romskom naselju. Šinkovec je posle tuče odvezen u bolnicu, a Čmak je uhapšen, ali i pušten. To je dodatno naljutilo žitelje mesta, pa su zapalili Čmakov automobil, a lokalni vatrogasci su odbili da ugase požar.

Žitelji su protestovali još jače, a predstavnicima vlasti rekli da će sami uzeti stvar u svoje ruke, što je ministar unutrašnjih poslova ocenio kao neprihvatljivo i nezakonito, dodavši da policija to neće dozvoliti. Uprkos tome, zapaljena je jedna od baraka u romskom naselju, a prema rečima jedne Romkinje, nastavljeno je i plašenje noću, s vožnjom automobilima i osvetljavanjem baraka farovima.

Preplašeni Romi su pobegli u šumu, na teritoriji susedne opštine Grosuplje, čiji su stanovnici, čuvši za to u medijima, zahtevali da Romi smesta odu i iz njihove okoline.

U traženju rešenja se pojavio i predlog da Romi budu naseljeni u kočevskim šumama, koje su poznate po oštrim zimama i obilnim snegovima i naseljene medvedima.

Gradonačelnik Ambruza je za problem optužio celo društvo, ali je Ministar za okolinu i prostor podsetio na to da opština čiji žitelji protestuju nije dobila sredstva za rešavanje romskog problema od države jer ih nikada nije ni tražila, iako ona postoje u samo za to predviđenom državnom fondu.

Ministar prosvete smatra da su zahtevi za bezuslovno iseljavanje Roma neprihvatljivi i da u XXI veku ne mogu biti dozvoljena prinudna iseljavanja, podsećajući na to da su među Romima deca koja su obavezna da idu u školu.

Ombdusman je za problem okrivio slovenačku državu, koja već godinama izbegava obavezu da pripremi i sprovede projekat integracije Roma. Probleme te integracije država prepušta lokalnim zajednicama, što, kao i sada, uzrokuje konflikte.

U Sloveniji u 90 romskih naselja živi oko 10.000 Roma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.