Izvor: B92, 30.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romi nezadovoljni i uplašeni

Ljubljana -- Iseljeni Romi nezadovoljni i žele kućama, ostali Romi tog kraja uplašeni da bi njima moglo da se desi isto.

Romi iseljeni iz slovenačkog zaseoka Ambrus i privremeno smešteni u Centru za strance, nezadovoljni su smeštajem i žele da se vrate kućama iz kojih su nezakonito iseljeni. Trideset Roma, od kojih 10 dece, smešteni su u četiri sobe s jednim kupatilom i kuhinjom, u zapuštenoj bivšoj kasarni, bez grejanja.

Romi kažu da se osećaju kao u zatvoru, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iako neki slovenački listovi naglašavaju da je taj centar otvorenog tipa, pa Romi slobodno mogu da izlaze iz njega.

Za razliku od Roma, meštani Ambrusa su zadovoljni iseljavanjem Roma i obećanjem predstavnika vlasti da se Romi više neće vraćati u njihov kraj. Predstavnik žitelja Ambrusa Milan Muhič je na TV POP iseljavanje ocenio kao dobro rešenje. "Romi imaju po desetoro dece. Recite mi koja civilizovana porodica ima toliko dece", rekao je on.

Iako predstavnici vlasti Slovenije iseljavanje Roma opravdavaju potrebama bezbednosti i zaštite životne sredine, Romi žele da se vrate u svoje nelegalno izgrađeno naselje, koje leži na zemlji u njihovom privatnom vlasništvu. Predsednik Romskog društva Zoran Grm upitao je ko može da garantuje da slično rešavanje problema neće biti ponovljeno, zbog čega su i ostali Romi iz tog kraja preplašeni.

Slovenački ombudsman Matjaž Hanžek je na TV POP izjavio da se teško može tvrditi da je grupa Roma mogla da maltretira većinsko stanovništvo Ambrusa, kao što oni tvrdi, i da je država morala da kazni one koji su kršili zakon, a ne da kažnjava celu grupu ljudi i dece.

"Grupno proganjanje je nedopustivo", rekao je Hanžek i podsetio na revnost predstavnika vlasti koja je Romima, kada su pobegli u šumu, odmah napisala kazne za pogrešno parkiranje u šumi.

Hanžek je optužio i sadašnju, ali i prošle vlade Slovenije, za nerešavanje romskog pitanja. Iako slovenački ministri za prosvetu i ekologiju tvrde da je Vlada u ovom slučaju imala najbolje namere, ombudsman kaže da država nije smela da poklekne pred masom koja traži javni linč.

Slovenačka nacionalna stranka događaje u Ambrusu vidi kao odraz višegodišnjeg popuštanja Romima koje je činila država, odnosno posledicu preterane pozitivne afirmacije Roma.

"Romi, predstavljeni kao žrtve državne nesposobnosti, sami nisu sposobni da se civilizovano uključe u slovenački prostor i poštuju njegov pravni red", smatra SNS i, pozdravljajući odluku vlasti da presele Rome, optužuje ombudsmana za jednostrano ponašanje koje budi netoleranciju.

U anketi portala TV POP, 42 odsto učesnika se slaže s preseljenjem Roma iz Ambrusa, isto toliko učesnika je protiv, a 16 odsto to pitanje uopšte ne zanima i ništa o njemu ne zna.

Za danas su u Postojni zakazane demonstracije nevladinih organizacija, slovenačkih porodica i učitelja, protiv iseljavanja Roma i njihovog progona u Sloveniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.