Izvor: B92, 07.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Romi kao nuklearni otpad"

Ljubljana -- Slovenački Romi su kao nuklearni otpad jer ih niko neće, a tamo gde ih ima, voleli bi da ih se reše, piše bivši slovenački ministar.

Problem s 30 Roma, koji su pod pritiskom lokalnog stanovništva iz svog naselja preseljeni na drugi kraj Slovenije, u Centar za strance, još traje. Slovenački ministar prosvete Milan Zver, koji je i predsednik Vladine Komisije za zaštitu Roma, sinoć je privremeno preseljenim Romima ponudio nekoliko novih lokacija na koje bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogli da se presele.

Odluka o lokaciji na koju će raseljeni Romi biti preseljeni biće doneta do petka, a nekadašnji ministar za zdravlje Dušan Keber u listu Dnevnik piše da bi odluka Vlade da preseli Rome pod izgovorom da ih štiti od razjarenih meštana izazvala proces koji je mogao da očekuje svako s mrvicom pameti.

"Matična opština ih više neće nazad, a javljaju se nove opštine, koje bi svoje Rome htele da daju drugima. 'Samoproterane' Rome niko neće i svi se ponašaju kao da su nuklearni otpad", piše Keber.

Opširnije u Temi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.