Rijeka, zahtev za smenu funkcionerke zbog govora mržnje prema Srbima

Izvor: RTS, 04.Okt.2019, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rijeka, zahtev za smenu funkcionerke zbog govora mržnje prema Srbima

Nadležni u riječkoj gradskoj upravi zahtevaju smenu funkcionerke Ivone Milinović iz HDZ-a, zbog izjave da Rijeci ne trebaju vrbe, jer je mali procenat Srba, već možda selima u Dalmaciji gde Srba ima 30-40 odsto.
Odbor za izbor, imenovanja i razrešenja Gradskog vijeća Rijeke se sastao na hitnoj sednici povodom izjava Ivone Milinović u emisiji na Jutjubu.

"Nakon sramotnog slučaja govora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mržnje, čime je predsjednica Odbora za nacionalne manjine Ivona Milinović osramotila i sebe i cijelo Gradsko vijeće, upućen je u proceduru prema Gradskom vijeću prijedlog za njezinim razrješenjem", saopštio je odbor.
Odbor je reči Milinovićeve ocenio kao huškačke, kojima nema mesta u javnom prostoru.
"Bez obzira na naknadnu ispriku i relativizaciju onog što je izgovorila, vijećnica mora odgovarati za svoje postupke pogotovo iz razloga što joj to nije prvi put", stoji u saopštenju.
Milinovićeva već imala "žuti karton"
Dodaje se kako je "vijećnica HDZ-a već dobila žuti karton Odbora za izbor i imenovanja pre nešto manje od godinu, kada je usvojen jednoglasni zaključak da se od HDZ-a zatraži da upozori vijećnicu Milinović kako svojim istupima na društvenim mrežama omalovažava sve pripadnike nacionalnih manjina".
"Radilo se o njezinom izjednačavanju talijanske manjine sa fašizmom u javnim nastupima, te o izjavi prema kojoj je zamjenika primorsko-goranskog župana iz reda srpske manjine nazvala neprijateljem kojeg je potrebno uhititi ili deportirati iz Hrvatske", navodi se u saopštenju.
Ivona Milinović je gostujući u potkastu na Jutjubu komentarisala stihove pesme navijačke grupe Torcida – "Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini, Rijeko, ima još vrba".
"Ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim drugim selima u Dalmaciji, gdje ih ima 30-40", rekla je Ivona Milinović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zahteva se smena Milinovićeve zbog "Šugave Rijeke, pune Srba"

Izvor: B92, 05.Okt.2019, 11:36

Odbor za izbor, imenovanja i razrešenja Gradskog veća Rijeke održao je hitnu sednicu povodom izjava Ivone Milinović u emisiji na Jutjubu...Nadležni u riječkoj gradskoj upravi zahtevaju smenu funkcionerke Ivone Milinović iz HDZ-a, traži njenu smenu zbog izjave da Rijeci ne trebaju vrbe, jer...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.