Izvor: B92, 16.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezolucija o slobodnom kretanju

Strazbur -- Evropski poslanici usvojili rezoluciju o pravu na slobodno kretanje i prebivanje u EU, povezanu s rumunskim Romima.

Poslanici Evropskog parlamenta su u Strazburu zajedničkom rezolucijom odgovorili na nedavnu odluku Vlade Italije da protera državljane EU koji su, navodno, pretnja javnoj bezbednosti, a to su bili pre svih rumunski Romi. Odluka je doneta zbog nedavnog surovog ubistva u Rimu, za koje je optužen Rom.

Evropski parlament je konstatovao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog tog slučaja došlo i do rasističkog nasilja nad rumunskim Romima, što potvrđuje da su Romi na teritoriji EU i dalje žrtve diskriminacije i zloupotreba, dok su uključenost u društvo i zaštita te manjine neispunjeni ciljevi.

Zbog toga je Evropski parlament zahtevao od Evropske komisije da smesta preduzme mere i napravi globalnu strategiju za integraciju Roma i zajedničkim sredstvima pomogne nacionalnim, regionalnim i lokalnim vlastima u EU u tome.

Evropski poslanici su odbili i načelo kolektivne odgovornosti i odlučno naglasili da se treba boriti protiv svih oblika rasizma, ksenofobije i diskriminacije i stigmatizacije na osnovu narodne i etničke pripadnosti.

Zbog toga su evropski poslanici izglasali zajedničku rezoluciju, kojom naglašavaju da je slobodno kretanje i bivanje temeljno i neotuđivo pravo državljana EU, priznato u njenim osnovnim ugovorima i poveljama.

Zbog toga sve članice EU moraju da u svom zakonodavstvu to strogo poštuju, a izuzetke treba tumačiti restriktivno, u skladu s Poveljom o osnovnim pravima i Evropskom konvencijom, koja zabranjuje kolektivne progone.

Rezolucija, u članu 13, kritikuje i nedavne istupe evropskog komesara za pravosuđe i potpredsednika Evropske komisije Franka Fratinija, u italijanskoj štampi.

Poslanici su u rezoluciji zapisali i da Fratinijeva izjava povodom događaja u Rimu nije u skladu s duhom i slovom direktive EU o slobodnom bivanju i kretanju, koju mora da poštuje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.