Republika Srpska za novi Južni tok

Izvor: Studio B, 20.Feb.2015, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republika Srpska za "novi Južni tok"

Republika Srpska će učestvovati u novom projektu gasovoda, koji treba da zameni Južni tok, ako do njega dođe, izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

"Raduje nas činjenica da se pojavljuje nova mogućnost izgradnje gasovoda koji bi došao do Srbije", rekao je Đokić, komentarišući najavu predsednika Rusije Vladimira Putina da je Rusija spremna da sa evropskim partnerima razmotri alternative projektu Južni tok.

"Ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ne budu ometali, deo Južnog toka možemo realizovati kroz Tursku, između ostalog, koristeći naša zajednička preduzeća sa Mađarskom, Srbijom, možemo izaći preko Austrije - sve je to moguće, ako bude želje naših partnera za saradnju", rekao je Putin pre tri dana, dodajući da se takvi pregovori već vode i da "postoje različite varijante" tog projekta.

Đokić je rekao da očekuje da će se pronaći tehničko rešenje za novi gasovod i da će Republika Srpska učestvovati u tom projektu ako do njega dođe.

"Ako dođe do realizacije novog gasovoda koji treba da zameni Južni tok, krak ka Republici Srpskoj ne dolazi u pitanje i mi ćemo nastaviti te aktivnosti," poručio je Đokić.

On je napomenuo da se Republika Srpska strateški opredelila za gasifikaciju, računajući svojevremeno da će krak Južnog toka proći kroz Republiku Srpsku i dalje ka celoj Bosni i Hercegovini.

Gradnja takvog gasovoda, kako je rekao, pomogla bi da cela BIH obebedi svoju energetsku sigurnost, a ne samo Republika Srspka.

Republika Srpska je, podsetio je, pre nekoliko godina osnovala zajedničko preduzeće sa ruskim partnerima koje se bavilo poslovima vezanim za Južni tok.

Stalno smo u razvoju gasnog sektora Republike Srpske u nadi da će taj projekat biti realizovan, dodao je ministar energetike Republike Srpske.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Republika Srpska za "novi Južni tok"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2015

Republika Srpska će učestvovati u novom projektu gasovoda, koji treba da zameni Južni tok, ako do njega dođe, izjavio je danas Tanjugu ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić..."Raduje nas činjenica da se pojavljuje nova mogućnost izgradnje gasovoda koji bi došao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.