Izvor: B92, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren kritikuje političare u BiH

Brisel -- Komesar EU za proširenje Oli Ren uputio je oštro pismo liderima u BiH u kojem ih kritikuje zbog zastoja u reformskim procesima.

Prema pisanju "Dnevnog avaza", pismo je adresirano na kancelariju predsedavajućeg Saveta ministara BiH Nikole Špirića, a u narednim danima biće prosleđeno i svim vodećim političarima u BiH.

U pismu Ren ističe da su 3. maja lideri 27 zemalja članica EU u potpunosti podržali pripremljeni tekst Sporazuma o stabilizaciji i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pridruživanju BiH sa EU, te da je on spreman za parafiranje, ali samo kada budu vidljivi konkretni pomaci u reformi policije i saradnji sa Tribunalom u Hagu.

Ren je naveo da je zabrinut zbog pogoršanja političke situacije u BiH i povratka na nacionalističku retoriku.

"Takva situacija dovela je reformski proces u blokadu, a čini se da je sigurnost i stabilnost u BiH narušena. Izgleda da BiH ide u pogrešnom smeru u odnosu na onaj kojem smo se svi nadali kada je proces pregovora sa EU počeo", naveo je Ren.

Prema njegovim rečima, "drastične i hitne" aktivnosti moraju se preduzeti ako BiH želi uskoro da parafira Sporazum sa EU.

"Moram naglasiti da je brzina integracija u EU u rukama BiH i zavisi od napora koje uložite na tom putu. Konkretne akcije i istinsko državništvo potrebno je upravo sada kako bi BiH krenula napred ka EU", rekao je Ren.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.